Vänorter bättre än hälsokurser

Erik sittandePressmeddelande från Kristdemokraterna i Stockholms stadshus
2015-08-28

Erik Slottner (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus, och Sofia Modigh (KD) kritiserar i en debattartikel i Expressen (28/8) den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus och Regeringen för att ha helt fel fokus i frågan om fattiga EU-medborgare. Kristdemokraterna förespråkar långsiktiga lösningar på plats i hemländerna.

– Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus har beslutat att Stockholm, tillsammans med Göteborg och Malmö, ska ansöka om 8,7 mnkr från ESF-fonden för att undervisa fattiga EU-medborgare om hälsovård och sexuell hälsa. Regeringen har tidigare i år, tillsammans med EU, genomfört en satsning på 87 mnkr för att lära ut samhällsorientering till tiggare. Flera kommuner satsar på kommunala campingplatser och erbjuder förskola och skolgång. Välviljan är stor, men fokus är fel, säger Erik Slottner (KD).

– Kristdemokraterna vill se helt andra åtgärder för att bryta utanförskapet. Fokus ska vara att hjälpa till på plats i hemländerna. Ett sätt kan vara att inrätta vänorter i Rumänien. Om detta har Kristdemokraterna lagt en motion. Det ska bli intressant att se hur majoriteten ställer sig till förslaget. Som det är nu bidrar Stockholm i all välmening till att upprätthålla fattiga EU-medborgares utanförskap, säger Sofia Modigh (KD), Kristdemokraternas gruppledare i Socialnämnden.

Läs debattartikel i Expressen (28/8) här.

Presskontakt
Markus Nyman
076-122 99 11

Foto: Scharlotte Peppare