• Lång debatt om mål och budget

    Vid Kommunfullmäktiges budgetsammanträde i dag hade jag anledning att äntra talarstolen vid ett par tillfällen. Dels för att svara på en fråga om riskerna med asbest vid ombyggnader och dels för att beskriva Miljö- och stadsbyggnadsnämndens bidrag till att kommunens mål ska uppnås – mänsklig tillväxt.

    (mer …)

  • Samtalat med budgetberedningen

    Det är budgettider nu. En del i att ta fram en ny budget för kommunen är att alla nämnder träffar Kommunstyrelsens budgetberedning för att diskutera nuläge, framtidsplaner och ekonomiska behov. I dag var det Miljö- och stadsbyggnadsnämndens tur. Det blev en ganska angenäm tillställning för båda våra förvaltningar är välskötta och har bra koll på både verksamhet och ekonomi.

    (mer …)

  • Mänsklig tillväxt

    Några gånger om året brukar Kommunstyrelsen träffa presidierna i kommunens nämnder och bolag för att diskutera strategiska frågor. I dag kom det mesta att handla om kommunens vision och övergripande mål som behöver ses över och passas in i kommunens styrmodell. I dag är kommunens vision Värnamo kommun, den mänskliga tillväxtkommunen. Här förverkligar du dina drömmar, skapar, upplever, är delaktig och tar ansvar. Jag tycker om den, inte minst för att den avspeglar ett tydligt kristdemokratiskt...

  • Familjesäkra politiken

    För att bygga en bra kommun måste man börja från rätt håll – med barns och ungas uppväxtvillkor, skriver vi kristdemokrater i vårt lokala valmanifest. Den viktigaste gemenskapen i samhället är familjen, som i de allra flesta fall utgör en positiv uppväxtmiljö. Därför är det viktigt att alla politiska beslut familjesäkras, vilket jag skriver om i denna insändare.

    (mer …)

  • Strategisk upphandling öppnar möjligheter

    Upphandlingsfrågor har blivit allt viktigare, inte minst som ett strategiskt verktyg för att uppnå ekonomiska och politiska mål. Idag publicerade tidningen Kristdemokraten (nr 36/2013) min debattartikel om offentlig upphandling på strategisk nivå.

    (mer …)

  • En fungerande marknad för kulturarbetare

    I samband med att Kristdemokraterna tog fram ett nytt Kulturpolitiskt manifest skickade jag denna debattartikel till tidningen Kristdemokraten.

    (mer …)

  • Naturgasen har ingen framtid

    I slutet på 1900-talet gick debattens vågor höga om Värnamo skulle säga ja till att dra en stamledning i naturgasnätet genom kommunen. Denna insändare är egentligen ett svar till en moderat företrädare, men efter att ha rensat bort några personreferenser så står den hyfsat för sig själv och speglar min uppfattning vid den tiden.

    (mer …)

  • Broderskapstanken i lönebildningen

    Något som jag kan reta mig på är orättvisa och omotiverade löneskillnader. Därför skrev jag denna motion, där jag försöker problematisera lönesättning utifrån kristdemokratiska värden, till Kristdemokraternas Riksting i Göteborg år 1998.

    (mer …)

  • Gröna solglasögon till röd- och blåögda

    Allt som oftast blir Kristdemokraterna ihopklumpade med marknadsliberaler i ekonomiska frågor. I denna insändare till tidningen Kristdemokraten lyfte jag fram det kristdemokratiska alternativet, med sin utgångspunkt i förvaltarskapstanken – en social och ekonomisk marknadsekonomi

    (mer …)

  • Upphovsrätten i multimediasamhället

    I samband med att utredningen Kulturpolitikens inriktning behandlades passade jag på tillfället att slå ett slag för upphovsmännens möjlighet att få viss del av den ersättning de går miste om  på grund av hemkopiering. Vid den tiden var skatt på inspelningsmedier det bästa kända sättet att åstadkomma åtminstone någon form av rättvisa. Därför lämnade jag in följande motion till KdS Riksting år 1996.

    (mer …)