Förslag från Miljöpartiet redan genomfört av Kristdemokraterna

Inför kvällens kommunfullmäktige har Miljöpartiet lagt fram en motion om att införa ett testresenärsprojekt i Huddinge. Något som tycks ha gått motionärerna förbi är att Huddinge redan har prövat modellen, med initiativ från Kristdemokraterna. Vi kontaktade Tomas Hansson (KD), tidigare kommunalråd, för att ta reda på mer.

Hallå där Tomas Hansson som förra året lanserade idén att erbjuda Huddinges kommunanställda ett gratis SL-kort i två veckor. Kan du berätta mer om det förslaget?
– Det handlade om ett samarbete mellan kommunen och SL för att uppmärksamma kommunens anställda om fördelarna med kollektivtrafiken. I dag är det många som tar bilen av ren vana utan att tänka på andra färdsätt när de ska till jobbet, men genom det här projektet fanns det en chans att fler skulle låta bilen stå. Och så blev det ju. Nästan en tredjedel av deltagarna har sagt att de ska fortsätta åka kolletivt.

Hur kom du på den här idén?
– Jag fick höra att Nacka hade provat att erbjuda sina anställda ett SL-kort och att utfallet hade blivit riktigt bra. Då tänkte jag att Huddinge också skulle få den chansen.

Du berättade om förslaget under en klimatdebatt i samband med Earth Hour. Vad blev det för reaktion på det?
– Det blev en väldigt bra reaktion. Med i publiken satt bland annat några tjänstemän från kommunen som hade funderat på samma sak. Att KD som då hade ansvar för samhällsbyggnadsfrågorna tyckte att det var en bra idé fick dem att fundera ytterligare. Det var positivt eftersom förslaget hann förankras både på förvaltningsnivå och från politiskt håll innan det infördes under hösten.

Vad tycker du om att Miljöpartiet nu föreslår samma sak?
Det är väl bra att Miljöpartiet gillar vår politk men lite märkligt att de inte har koll på vilka klimatinsatser vi genomfört i kommunen.

Vad tror du är orsaken till att de inte visste om det?
Svårt att svara på men jag vet att deras gruppledare deltog i klimatdebatten då jag presenterade idén.


 


Snart i Huddinge: Valfrihet inom särskilt boende


Läs mer

Huddinge prisbelönar arbete med lågaffektivt bemötande


Läs mer

Ökad valfrihet för funktionshindrade i Huddinge


Läs mer

Huddinge höjer hemtjänstpengen med 2 procent


Läs mer

Ännu lättare att få hemtjänst i Huddinge


Läs mer

Nu bygger vi två nya förskolor i Huddinge!


Läs mer

Nya regler för hemtjänsten gör Huddinge mer företagsvänligt


Läs mer

Dennis Åström Ullström ny vice ordförande i grundskolenämnnden


Läs mer

Karl Henriksson blir ny ordförande i Vård- och omsorgsnämnden


Läs mer

Vi levererar i kommunen och riksdagen


Läs mer