53. Förbifart Stockholm

Essingeleden. Foto: Olsin/Wikimedia Commons

Kristdemokraterna gick 2010 till val på att Förbifart Stockholm skulle byggas. Sedan dess har debattvågorna stundtals gått höga, men vi har konsekvent velat underlätta för Stockholmstrafiken genom att bygga den nödvändiga förbifarten. I sommar ser det ut att bli byggstart.

Förbifart Stockholm är en ny sträcka för E4 väster om Stockholm. Planen är att den ska underlätta för Stockholms utveckling och göra så att bilar och lastbilar slipper åka in till centrala Stockholm lika mycket som i dag. Kristdemokraterna i Stockholm har hela tiden sett behovet av den här lösningen, men har också framfört krav på bland annat kollektivtrafikkörfält. Så här sade exempelvis dåvarande gruppledaren i trafiknämnden Michael Stjernström (KD) i landstingets budgetfullmäktige 2012:

– Vi vill göra det möjligt att pendla mellan länets två halvor utan att behöva drabbas av förseningar i vardagen. Förbifart Stockholm ger faktiskt en möjlighet att utnyttja kollektivtrafiken och på det sättet få en mera framkomlig region och stad. För att det ska bli attraktivt att åka kollektivt på Förbifart Stockholm krävs att restiden blir lika kort med kollektivtrafik som med bil, så få byten som möjligt, så att trafiken kan erbjuda standard, trygghet och komfort.