69. Färdtjänsten i Stockholm får en värdighetsgaranti

Taxiskylt. Foto: "Al Fed"/Flickr (CC BY-SA)

I morgon beslutar trafiknämnden i Stockholms läns landsting att huvudstaden kommer att bli först i landet med en värdighetsgaranti för färdtjänsten. Resenärerna ska få kompensation om färdtjänsten inte lever upp till garantin.

Karl Henriksson (KD)– Den som behöver färdtjänst ska precis som den som behöver äldreomsorg bli bemött på ett värdigt sätt. Därför vill vi införa en värdighetsgaranti, där det tydligt deklareras vad som är en god kvalitet och ett gott bemötande inom färdtjänsten, så att vi kan upptäcka och arbeta bort missförhållanden, sa Kristdemokraternas gruppledare i trafiknämnden Karl Henriksson i februari.

Sedan dess har det gått fort, och nu är Alliansen överens. Taxibranschen, brukarorganisationerna och landstingets färdtjänstberedning, där Karl Henriksson är ordförande, ska enligt beslutet samarbeta för att ta fram en gemensam värdegrund, som ska resultera i en värdighetsgaranti. Kristdemokraterna har sedan tidigare infört en sådan värdighetsgaranti inom äldreomsorgen.

Så här skrev Karl Henriksson i en debattartikel i Dagens Samhälle den 24 februari:

”Etik, moral och gemensamma värden behövs för att samspelet mellan olika parter ska fungera. Precis som i äldreomsorgen ska en värdighetsgaranti inom färdtjänsten därför ta upp vad som är en god kvalitet och vad som är ett gott bemötande. Det kan handla om god lokalkunskap, hjälp att ta sig i och ur taxibilen och att resenären blir kontaktad om det uppstår en försening. Det handlar också om ett inkännande bemötande från beställningscentralen, med lokalkännedom och goda språkkunskaper.”

 

Här kan du läsa mer om beslutet >>