• 2019 – många utmaningar men också många nya möjligheter

  Vi vet alla hur det gick med regeringsbildningen efter riksdagsvalet i september 2018. Efter en påfrestande lång väntan i 131 dagar och med hela 95 pressträffar och en mängd kaffe-och-kaka-rundor hos den numera rikskände talmannen fick Sverige till slut återigen en röd-grön regering. Fast denna gång med två liberala partier, tidigare i den icke-socialistiska Alliansen, som uttalade stödhjul. Och med Stefan Löfven än en gång som statsminister. Göteborgs-Posten beskrev det hela som en sorts tågkrasch i slow motion.

  Bästa KD-senior

  Nu är det så och med KD och M i oppositionsrollen, SD och V också för den delen, även om man med fog kan fråga sig hur länge denna politiska ”skvader” ska leva vidare genom att hoppa på de ideologiska tuvorna.

  De senaste månadernas märkliga ”parningsdans” mellan S, MP, C och L går givetvis till svensk politisk historia och kommer att analyseras om och om igen av statsvetare och andra experter. Själv nöjer jag mig med att konstatera, att när politiken kretsar kring ett ”för eller emot” nationalism försvinner andra konfliktlinjer, annars så vanliga i den politiska debatten.
  En del väljare nöjer sig med partier som tar ställning för ”godheten” i politiken. Medan andra, förhoppningsvis flertalet, inser att den högstämda retoriken skymmer mycket och grundläggande viktigt i människors vardagsliv: de bestående vårdköerna och välfärdens prioriteringar inte minst.

  Visst behövs det hjärta i politiken, mycket därav, men politiska beslut måste också styras av förnuftet. I politiken behövs både hjärta och hjärna. Samtidigt!
  I den så kallade Januariöverenskommelsen, ett avtal i hela 73 punkter mellan den nya regeringskoalitionens fyra partier, ryms allt möjligt, smått som stort, medan annat talar genom sin frånvaro. Brottsbekämpningen, lag och ordning exempelvis samt den misslyckade migrationspolitiken. De politiska tillkortakommanden som förmodligen för närvarande oroar väljarna allra mest, men därom ytterst litet i regeringsprogrammet. Det tål att tänkas på inför nästa val, gärna med några ord av den tidigare socialdemokratiske statsministern i Norge Jens Stoltenberg genljudande i våra öron:

  ”Vi ska ta emot så många asylflyktingar som vi mäktar med men inte flera än vi kan garantera jobb och bostad. Gör vi det så gör vi inte bara oss själva en otjänst utan också flyktingarna. Ty då kan vi inte garantera dem ett värdigt mottagande.”

  Ett annat och oss KD-seniorer näraliggande och allt viktigare politiskt område saknas nästan helt i program-met från Stefan Löfvens nya regering: äldrepolitiken. Frågor om äldrevård, äldreomsorg och äldreboende lyser med sin frånvaro både i regeringsförklaringen och Januariöverenskommelsen. Men var så säker, vi kristdemokrater kommer även den kommande mandatperioden att vara de äldres röst!

  ”Misströsta inte, det kommer bättre tider”, kommenterade KD-ledaren Ebba Busch Thor den rödgröna regeringens tillträde med hjälp av Centern och Liberalerna. Just det, misströsta inte utan ladda istället upp för nytt och fortsatt politiskt arbete! Inte minst på äldrepolitikens område.
  Det går framåt och uppåt nu för Kristdemokraterna i opinionen: 8,3% (Inizio) och 9,5% (SKOP) i två januarimätningar. Ebba Busch Thor intar en topplats i förtroendemätningen för Sveriges partiledare, och medlemstillflödet till Krist-demokraterna har sällan varit så starkt (närmare 2 000 nya medlemmar de senaste veckorna). Det blåser förliga vindar, för att tala seglarspråk.

  Ett faktum vi bör ta med oss på de årsmöten och stämmor som nu närmar sig i tiden. De nya medlemmarna, en hel del av dem seniorer, är presumtiva valarbetare inför vårens val till Europaparlamentet. Bjud in till nya medlems-träffar, och använd 14 februari – Alla Hjärtans Dag – för att nå ut till ännu fler med Kristdemokraternas politik för ett mänskligare och bättre Sverige!

  Nu är det är 2019 och en månad av det nya året har redan gått till ända. Vad har vi framför oss? Vad har vi att vänta oss av 20-talet?
  Politiken står inför stora utmaningar, både i vårt eget land och i världen omkring oss. Den fortsatta globaliseringen, migrationens människoströmmar

  Ladda ned Seniorbrevet som pdf här!