• ÅLDERSDISKRIMINERING: ”Kompetensen är det viktiga. Inte åldern!”

    Sverigesradio_srgbP1_srgb69 år men inte äldre. Det gäller för bussförare på kollektivtrafikbolaget Keolis. Sociologen Clary Krekula säger till Sveriges Radio P1-morgon (16 mars), att man istället borde se individen och inte siffran.

    I april ska Arbetsdomstolen pröva tre fall om generell övre åldersgräns. Det rör tre bussförare som inte längre får köra buss för Keolis. Anledningen är att de har fyllt 70 år. Diskrimineringsombudsmannen menar att bolaget diskriminerar äldre.
    Clary Krekula är docent i sociolog vid Universitetet i Karlstad och följer frågan om åldersdiskriminering. Hon menar att den generella åldersgränsen som Keolis har satt upp inte är det bästa sättet för att öka trafiksäkerheten.
    Enligt Clary Krekula ska man se till individers faktiska kompetens och inte till åldern.
    – Vi vet att det är väldigt stora skillnader mellan individer av samma ålder. Den kronologiska siffran är ett väldigt trubbigt redskap. Det säger väldigt lite om vad individen faktiskt klarar av, säger hon.
    Hon menar att det är viktigt att arbeta mot diskrimineringen av människor över 67 år. Den bild av att vi förväntas arbeta högre upp i åldrarna går inte ihop med de attityder och fördomar som finns om äldre personer, exempelvis att äldre skulle vara svagare, rigida och sämre på teknik.
    Enligt Clary Krekula finns det en stor okunskap om åldersdiskriminering. Hon ser också behov av en skärpt lagstiftning för att komma åt de attityder som finns och som gör att äldre exkluderas från arbetslivet.

    Länk till SverigesRadio hemsida: Viktigt att arbeta mot åldersdiskriminering