• Jan Erik Ågren Förbundskrönika: Vårt behov att ett ljus i mörkret.

  Även i riksdagen glimmar det till av ljus ibland. Den 2 december fick läkaren och pastorn Denis Mukwege från Demokratiska republiken Kongo mycket välförtjänt motta Right Livelihood priset där. Tidigare har han bl.a. fått FN:s pris för mänskliga rättigheter.
  Det är med livet som insats som han arbetar  på Panzisjukhuset som han grundade 1999. Det han och hans medarbetare gjort och gör för våldtagna kvinnor ger dem ett nytt liv igen.
  Det är ett ovärderligt arbete i kärlekens tjänst som mer än väl motiverar olika priser och utmärkelser men det behövs mera. Övervåld och övergrepp måste ta slut. Världens makthavare måste säga ifrån, måste ta sitt ansvar. Då först kan alla som riskerar att drabbas känna ett hopp inför framtiden.
  Nelson Mandela som nu hyllats av en hel värld blev för oerhört många ett ljus i mörkret. En levande symbol för ett hopp om en framtid i fred och gemenskap för alla sydafrikaner, ett samhälle där alla hade samma värde. Genom sitt klara ställningstagande för fred, rättvisa, försoning, förlåtelse och demokrati blev han efter sina 27 år i fängelse den som fick leda sitt land. Nelson Mandela blev ett föredöme för en hel värld.
  Vi  minns det han stod för och gjorde som sitt lands ledare med tacksamhet och glädje men vi kan faktiskt göra mer än det. Vi kan försöka föra vidare de värderingar han så tydligt stod upp för som sydafrikas förste svarte president, en president för alla sydafrikaner.
  Vi tänker också på alla kristna som inte bara förföljs i många länder, utan också dödas också t.ex. i Syrien. Vår riksdagsledamot Robert Halef hade för en tid sen inbjudit kristna ledare från Syrien m.fl. till ett seminarium i vår riksdag under rubriken. “ Rädda kyrkan i Syrien.” Det som berättades där var oerhört gripande och allvarligt. Också kyrkornas ledare riskerar sina liv.
  När Alf Svensson var biståndsminister var han också MR-minister. En MR-minister skulle inte bara Sverige utan också alla andra EU-länder behöva.  Behovet av hjälp och stöd för de mänskliga rättigheter som de flesta av oss tar för givna är en växande utmaning för oss alla.
  Oavsett vilken roll vi har i det samhälle där vi lever, så har vi ett ansvar och en möjlighet att ge människor ett hopp om en bättre framtid. Tända ett ljus i mörkret, visa att det finns ett hopp om något bättre. Alla kan vi hjälpa någon också vi som är seniorer. Ingen av oss är för ung eller gammal för att göra det.
  För den som är kristdemokrat är det en utmaning, det handlar om mera än att bygga ett ännu bättre Sverige, det handlar om att bygga en bättre värld där alla människor får ha samma värde.
  Önskar dig som läser detta en God Jul med Julens stora Ljus i centrum.