• KDUs ordförande: Tillväxt är nyckeln till bättre pensioner


    Alla förslag om att snabbt höja pensionerna handlar egentligen om att flytta resurser mellan generationerna. Det är inte försvarbart. Istället bör vi arbeta för att stärka tillväxten, och för att få fler att arbeta mer och längre.
    Aron Modig, förbundsordförande KDU, skriver på SvD Brännpunkt (26/2) om pensionssystemets utformning och betonar tillväxt som nyckel till bättre pensioner.
    Sverige står, liksom den övriga västvärlden, inför en gigantisk demografisk utmaning, där allt färre i yrkesför ålder ska försörja alltfler som inte jobbar. Samtidigt har pensionerna de senaste åren inte utvecklas så starkt som man skulle kunna önska. Den s.k. bromsen slog till både 2010 och 2011, och enligt prognosen lär den även göra det både 2014 och 2015. Det är med andra ord naturligt att systemet diskuteras, liksom förståeligt att många av dagens pensionärer är upprörda, påpekar Aron Modig i sitt debattinlägg och fortsätter: Frågan om pensionssystemets utformning är emellertid för viktig för att blossande känsloargument och enskildas egenintressen ska tillåtas styra diskussionen.
    I få debatter är det mer angeläget med ansvarstagande, realism och ekonomiskt förvaltarskap. Det är också få diskussioner där det är mer väsentligt att även ha med de ungas perspektiv, än just i frågan om pensionerna.

    Inte moraliskt försvarbart
    Aron Modig: Det är för det första inte sant att pensionerna skulle vara för låga, som pensionärsorganisationerna vill göra gällande i den aktuella debatten. De är nämligen precis så höga som de kan vara om man tar ut 18,5 procent i pensionsavgift från de yrkesverksamma.
    Det är för det andra inte heller ansvarsfullt, eftersom deras förslag riskerar att sätta hela pensionssystemets finansiella stabilitet i gungning, vilket har påpekats av bl.a. Pensionsmyndigheten.
    För det tredje är det inte heller moraliskt försvarbart, eftersom alla förslag om att fort höja pensionerna idag grundar sig på stora omfördelningar av resurser mellan generationerna.
    Det finns bara två sätt på vilka vi kan höja pensionerna idag. Antingen ser vi till att folk jobbar mer och längre (vilket är regeringens linje, och den allmänt ansvarsfulla linjen). Eller också gör vi som pensionärsorganisationerna föreslår och flyttar pengar från framtidens till dagens pensionärer

    Förbättra för dem som har det sämst ställt
    Det är förstås möjligt att förbättra situationen för de pensionärer som har det sämst ställt, påpekar Modig samtidigt. Det är också för deras skull regeringen – med Kristdemokraterna i spetsen – sänkt skatten på pension i fyra omgångar de senaste sex åren, totalt omfattande en extra månadsinkomst per år för en garantipensionär. Det är också därför som även bostadstillägget höjts för de pensionärer som har det sämst ställt.
    Denna typ av förstärkningar av framför allt de sämst ställda pensionärernas ekonomi bör fortsätta genomföras. Men det är viktigt att skilja detta arbete från de orättvisa förändringar av pensionssystemet som pensionärsorganisationerna nu föreslår.
    Den allra viktigaste frågan att diskutera är dock hur vi kan genomföra reformer för att stärka den ekonomiska tillväxten långsiktigt. En högre tillväxt är nämligen nyckeln till pensioner som höjs såväl snabbt som rättvist och hållbart, och det är kring detta som pensionsdebatten egentligen borde kretsa, betonar Aron Modig.

    Läs Aron Modigs debattinlägg i Svenska Dagbladet:  Tillväxt är nyckel till bättre pensioner