• Märkligt att utropsansökan inte dras tillbaka

  Patrik Åkesson

  Vid ett möte jag besökte inför det stundande valet blev jag ombedd att tydliggöra vilken inställning jag har till böneutropsfrågan i Växjö.
  För mig var det en mycket enkel fråga att ta ställning till eftersom den på ett mycket kraftfullt sätt väcker en inre känsla.
  Jag svarade:

  ”Jag tycker det är märkligt av imamen i Växjö att inte dra in sin ansökan, speciellt efter de häftiga reaktioner och negativa känslor som frågan rivit upp.”

  Jag har nämligen ingen förståelse för hans åsikt att böneutrop skulle främja integrationen när det uppenbarligen i stället skapar polarisering.
  Hos mig väcker frågan en empatisk känsla när jag tänker på det otal kristna i mellanöstern som blivit trakasserade och tvingats fly hals över huvud från sina hemländer under de bistra tonerna av den muslimska trosbekännelsen.
  Sverige ska vara en fristad där man ska kunna bejaka och utöva sin religion men med visad respekt och hänsyn till andras. Vi har alla, med andra ord, i religionsfrihetens namn, en rättighet att också slippa andra religioner i det offentliga rummet.
  När jag berättade detta på mötet reste sig en kvinna och berättade sin historia. Hon hade flytt religiös förföljelse i sin uppväxts stad Bagdad. Hon hade först flytt till det på den tiden lugnare Aleppo i Syrien för att senare komma till Sverige.
  Kvinnan berörde mig och utbrast:

  ”Äntligen någon som förstår vad vi flytt från. Jag vill aldrig, aldrig uppleva det igen”

  Behöver något mer nämnas?

   

  Patrik Åkesson (KD), riksdagskandidat