Besök i Härjedalen

Det var lite speciellt att ta flyget upp till Sveg och som riksdagsman besöka de trakter där jag är uppvuxen och levt mina första 21 år.

På Svegs flygplats mötte Lasse Eliasson och Bertil Olingdahl. Lasse är ordförande för Kristdemokraterna i Härjedalen och gruppledare i landstinget och Bertil är bygdens son och pensionerad pastor som känner starkt för sin hembygd. Tre industribesök stod på programmet och så årsmöte med avdelningen på kvällen.

Tillverkning av etanol
Vi besökte ett intressant etanolprojekt där man med hjälp av skogsråvara, svavelsyra och högt tryck ska framställa etanol. Det är ett kinesiskt initiativ som fortfarande är på utvecklingsstadiet men som onekligen lovar gott. De räknar med att behöva anställa 300 personer när anläggningen är fullt utbyggd.

Efter en lunch på hotell Mysoxen då vi träffade Östersundsposten, se länken http://op.se/harjedalen/1.843200
var det dags för HMAB som tillverkar pellets av torv resp sågspån. Den legendariske Kristdemokraten Conny Wing från Örebro har under många år med sitt företag gjort stora jobb åt företaget som idag är livsviktigt för orten. HMAB:s problem f.n. var bristen på sågspån som är ett direkt resultat av finanskrisen då sågverken går på sparlåga.

Svenskt Mathantverk till Lillhärdal
Därefter åkte jag, tillsammans med Eliasson och Kristdemokraten Karin Paulsson som har getosttillverkning i byn Herrö, tre mil söderut till Lillhärdal där jag växte upp. Lillhärdals socken är till ytan är lika stort som Blekinge och har idag 800 invånare.

Min bror startade ett bageri där som expanderat och som kompletterat sitt utbud med saftproduktion. Sören Lindvall och Ingemar Andersson äger företaget och från april flyttar de företaget Svenskt Mathantverk AB till orten, vilket betyder 5-6 nya arbetstillfällen. Se artikel i länstidningen http://ltz.se/nyheter/harjedalen/1.842850 och i tidningen härjedalen http://tidningenharjedalen.se/aktuellt/1.860660

På kvällen var det årsmöte i Kristdemokraternas lokalavdelning i Härjedalen där jag talade och berättade om arbetet i riksdagen. Det var roligt att återse gamla vänner och en och annan klasskamrat som dök upp.