Med Inlandsbanan Sveg-Östersund

När Mats Odell tillträdde som kommunikationsminister 1991 var Inlandsbanan inte bara nedläggningshotad. Ljussignalerna
BILDTEXT: INLANDSBANANS VD ULF ELIASSON OCH LARS-AXEL NORDELL
var redan nerplockade när Odell skrev det första avtalet med inlandsbanan AB och gav den möjligheter att leva vidare och utvecklas, och det har den gjort.
Idag sker, förutom en omfattande godstrafik och turisttrafik under sommarhalvåret från Mora upp till Narvik och Hurtigrutten till Trondheim samt morgontåg till Östersund och söderut till
Mora igen. Dessutom har inlandsbanan persontrafik under helgerna på sträckan Sveg-Östersund.

Nu skulle Lasse Eliasson och jag ta oss till Östersund och partiets distriktsstämma, där jag skulle tala och vad var lämpligare än att ta inlandsbanan från Sveg till Östersund.

Inlandsbanans vd Ulf Eliasson (han är inte släkt med Lasse Eliasson) mötte upp vid rälsbussen i Sveg och kl 08.00 avgick tåget denna underbara vintermorgon till Östersund. Under resan bjöd vd på kaffe och macka och berättade om inlandsbanan och vilka utvecklingsmöjligheter som finns när det gäller såväl gods- som persontrafik.

När etanoltillverkningen i Sveg kommit igång i full skala har de för avsikt att transportera etanolen med inlandsbanan till Östersund. Då blir det än viktigare att staten kan förstärka banans bärighet på sträckan Sveg-Brunflo för att klara ett boggitryck på 22,5 ton mot dagens 20,5.