Fick lämna tillbaka tavlan till Picasso

En god vän från Örebro var som barn ute på bilsemester i Europa med sin familj. De besökte många länder och intressanta platser under sin resa.

En dag sa pappan i familjen att han funderade på att besöka en konstnär som hade en ateljé i närheten. Det var en konstnär som hade börjat bli känd och pappan tyckte det var spännande att få besöka konstateljén och kika på alla tavlor och förhoppningsvis även få träffa konstnären.

De gjorde slag i saken och åkte till ateljén. De fick träffa konstnären och gå runt i ateljén och på plats uppleva konsten. Pappan blev sugen på att köpa en av tavlorna. Han hittade särskilt en tavla som han skulle vilja köpa.

Det blev familjeråd om möjligheterna att köpa tavlan. På den tiden fick man bara föra ut ett begränsat antal svenska kronor när man reste utomlands. Visserligen hade de passat på att föra ut så mycket pengar som var tillåtet men om de skulle köpa tavlan så skulle de tvingas att avbryta semestern och åka hem till Sverige tidigare än beräknat.

Det var ett jobbigt beslut men till slut lämnade ändå pappan tillbaka tavlan han var intresserad av till Pablo Picasso. Visst hade det varit häftigt för dottern att idag att ägt en dyrgrip som denna originalmålning av Picasso.

Det som satte käppar i hjulet för Picassoaffären var svårigheten att föra pengar mellan Europas länder. Idag ser det helt annorlunda ut med den fria rörligheten och där flertalet EU-länder dessutom har en gemensam valuta. Jag tror det är dags att även vi i Sverige måste förbereda oss för att gå över till Euron, för att underlätta handeln och rörligheten mellan länderna.