LO borde inte nedlåta sig till negative campaigning

Såväl i Örebro som runt om i hela Sverige möts vi av LO-betalda jättelika reklampelare med affischer föreställande Alliansens partiledare och finansministern, med ansiktena upp och ned.
På detta sätt har nu LO valt att ge sig in i valkampanjen, knappast i syfte att stärka respekten för sina meningsmotståndare och det seriösa samtalet. LO säger sig vilja påverka frågor som berör alla sina medlemmar, men valaffischernas slutkläm är ändå: ”Rösta på Socialdemokraterna den 19 september”.

I valaffischerna ställs våra fyra partiledare, på ett respektlöst och löjeväckande sätt, på huvudet. Detta görs tillsammans med klämkäcka omdömen som ”Heltsjukt, Knaslågt, Dumsnålt, Megafel och Dunderdumt”. Det är den typen av kampanjmetoder som kallas negative campaigning.
Vi i Alliansen skulle med glädje se att LO under nästa mandatperiod tar sitt förnuft till fånga och visar att man vill samverka och föra en allvarligt menad dialog med samtliga riksdagspartier, inte bara ett.

Vårt land behöver partipolitiskt obundna fackföreningar, som exempelvis SACO och TCO. Till skillnad från LO växer dessa två andra fackliga centralorganisationer.
De miljoner LO idag lägger på valkampanjen för S skulle istället kunna gå till sänkt fackavgift eller till att ge mer utbildning av medlemmar, till exempel skyddsombud. Trots att LO vet att en stor andel av de egna medlemmarna stödjer Alliansen fortsätter de att med flera miljoner stödja ett enda parti i valrörelsen. Hur länge ska detta fortgå?

Alliansen anser att löntagarnas frivilliga samverkan i fackliga organisationer är en självklar och omistlig del av arbetsmarknaden. Vi vill att fler engagerar sig fackligt och kan känna förtroende för facket.

Det kommer knappast att ske med LO-ledningens nedlåtande kampanj som så tydligt visar för alla de som inte håller på S i valet, att de egentligen inte räknas som fullvärdiga LO-medlemmar. Så kan knappast en fackförening fungera, som säger sig vara öppen för alla och behandla alla medlemmar lika.