Lucka nr 21

Barnbidrag och föräldraförsäkring

När barnet sover i sin säng
Är det skönt att tänka på
Att golvet i ens föräldrapeng
Räcker längre, till förmån för de små

I dagarna kommer barnbidraget som en välkommen påfyllning i många svenskars plånbok. Grattis till er! Och ännu mer grattis till er som får pengar från förädraförsäkringen, för ni får ju – tack vare Kristdemokraterna – mer än vanligt framöver.

Vi lyckades få med de andra partierna på en höjning av golvet i föräldraförsäkringen, från 180 till 225 kronor per dag. Höjningen kommer att spela en väldigt stor roll för alla dem som idag bara får ut grundersättningen i föräldraförsäkringen.

Det handlar framför allt om unga föräldrar som inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden, om studenter och hushåll där en förälder är född utomlands. I dag får föräldrar med ersättning på grundnivå, vid ett uttag av föräldrapenning under 30 dagar per månad, 5 400 kronor per månad i föräldrapenning före skatt. Efter höjningen blir motsvarande ersättning 6 750 kronor före skatt. Vi talar alltså om en ökning på 1 350 kronor (25 procent!) i månaden. Vi gör det också möjligt att ta ut föräldrapenningdagar till barnets tolvårsdag.

Barn med napp. Foto: Yabosid CC BY-SA

Det här är den tjugoförsta luckan i min adventskalender. Varje dag fram till julafton skriver jag om aktuell politik. Se till att du inte missar något! Klicka här för att komma till lucköppningen på larsaxel.se, där du kan se alla luckor i december.

En fortsatt glad juletid önskar jag dig!