Byte på partiledarposten

Efter elva år väljer Göran Hägglund att lämna uppdraget som partiledare för Kristdemokraterna. Degerforssonen Hägglund är partiets tredje partiledare efter Birger Ekstedt och Alf Svensson. Alf satt vid styråran under hela 31 år och fick vara med om att föra partiet från opinionssiffror som låg inom felmarginalen till rekordsiffror på 12 procent 1998.

Hägglund har gjort ett suveränt jobb både som partiledare och som socialminister med bl a halverade vårdköer, fritt vårdval och sänkta pensionärsskatter som resultat, för att nu nämna några av de framgångar han åstadkommit.

Efter det att alliansregeringen i september förlorade regeringsmakten kom Hägglund fram tilll att han skulle lämna den politiska hetluften som paritledare och som riksdagsledamot. Vid ett extra riksting i Stockholm den 25 april väljs en ny partiledare, och samtidigt ska övriga partistyrelse utses.

Några av de namn som media lyft fram är Ebba Busch Thor, Acko Ankarberg och Lars Adaktusson.