• Nu är det dags att betala för kalaset

  MVT Debattartikel
  Foto: Skärmdump från MVT.se - 20150817_mvtdebatt
  I det senaste debattinlägget om kommunens ekonomi är det återigen tydligt att den socialistiska propagandamaskinen trummar vidare utan relevans eller verklighetsförankring. Receptet till artikeln är hämtat ur S-handboken från tidigt 1980-tal:

  Släng ut en näve välbeprövade klichéartade floskler, försök samtidigt att skrämma läsarna genom att svartmåla din opposition, sätt etiketter på dem och få det att framstå att det är bara socialisterna som bryr sig. Lika underhållande som till intetsägande.

  Solidariskt Motalas oförmåga att hantera ekonomin och styra kommunen på ett ansvarsfullt sätt är anledningen till att de nu inte hittar någon annan utväg än en skattehöjning. Det finns ingen substans i påståendet att en kommun måste höja skatten bara för att befolkningen växer.

  Anledningen till den prekära ekonomiska situationen som Motala kommun har hamnat i beror på fem års vanskötsel av en majoritet som gått i lyxfällan tack vare stora åter-betalningar av engångskaraktär, de så kallade AFA-pengarna. Dessa pengar har under de senaste åren sammansmälts med kommunens löpande kostnader, nu när de stora utbetalningarna uteblir har slutligen fällan slagit igen.

  Nu när kalaset ska betalas väljer majoriteten i Motala, S, V och MP, att ta en springnota genom att skyffla över kostnaderna på skattebetalarna. Jämförelsen i kommunalskatt med Linköpings kommun, som vi skrev om sist, är relevant då det främst är Linköping vi konkurrerar om invånare med.

  Poängen med att ta långsiktig ansvar för ekonomin är just för att kunna säkra kvalitén av kommunens olika verksamheter. En kommun med sund ekonomisk hushållning och planeringen har förmågan att utveckla kvalitén inom kärnverksamheten och är också en trygg och attraktiv arbetsplats för samtliga kommunanställda.

  Allianspartierna har under våren lagt fram en rad förslag för att stärka kommunens ekonomi, såsom att sälja av fastigheter som inte tillhör kärnverksamheten. Vi värnar därtill om valfriheten och önskar att fler äldreomsorgsenheter och LSS-boenden läggs ut på externa utförare. Då ser vi till att fler får friheten att välja utförare och arbetsgivare, och på sätt sporras samtliga aktörer, kommunala och privata, att arbeta med hög kvalitét, bättre arbetssätt och personalvård – det är att satsa på framtiden!

  Alliansen Motala
  Caroline Unéus (M)
  oppositionsråd

  Kjell Fransson (FP)
  gruppledare

  Jan Arvidsson (C)
  gruppledare

  Nils-Ingvar Graan (KD)
  gruppledare

  Kaveh Moazzez (M)
  gruppledare

  Källa:
  www.mvt.se/asikter/debatt/nu-ar-det-dags-att-betala-for-kalaset-11589025.aspx

  www.alliansenmotala.se/?p=2073