Det går att semestra på hemmaplan!

Går det att semestra på hemmaplan? Den frågan var vi några kristdemokrater som diskuterade i våras. Läs gärna artikeln nedan som är publicerad i veckans Länsposten där Malin Silén skriver på temat. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Går det att tillbringa en semester på hemmaplan?
Nu har mångas semesterperiod passerat, medan andra är lediga någon vecka till. I en artikel i juni skrev några kristdemokrater från norra länsdelen om möjligheten att göra något annorlunda och hemestra i länet i sommar. En god tanke, men är det ens möjligt?

Såklart är det möjligt, många tillbringar varje sommar på hemmaplan och det av olika anledningar. Det kan vara små ekonomiska marginaler, sjukdom, bristande resmöjligheter eller helt enkelt för att vårt län bjuder på så mycket spännande.

Första helgen i augusti tog jag tåget hem till mina föräldrar för andra gången efter denna pandemi inleddes, för att fira pappas 60-årsdag. Tack vare det fina vädret kunde den reducerade släktmiddagen med den närmaste familjen genomföras ute och några av pappas spelkompisar kunde på kvällen samlas vid brasan för en enkel grillkväll. Dock blev det ingenting av med varken den logdans som planerats eller med den Ölandsresa som jag tänkte genomföra med min vän. Inte i år. Ibland blir det inte som man tänkt sig.

Redan i våras promenerade jag längs Lindesjön och semesterns första utflykt gick via Skärmabodabergen till Nora med besök vid såväl kvarteret Bryggeriet som vid sjön Vikerns strand. Självklart blev det också en god Noraglass innan vi på kvällen for hem igen.

Dagen i Hällefors överraskade mig med god mat på en av stadens serveringar och ett mycket trevligt besök i omgivningarna kring Grythyttan. Där hittade jag också fina ätbara presenter och fick möjlighet att se den vackra kyrkan. Det blev även en tur till Opera på skäret, ett mysigt utflyktsmål trots att det denna sommar inte ges några föreställningar.

För mig som är lite konstintresserad fanns det mycket att välja på från gamla Open art verk i Örebro till statypromenader i Hällfors. Nästan en hel dag lade jag vid den nya sagostigen i Varberga med såväl cykeltur som klättring och promenad. Vill man lägga ner lite mer pengar fanns den spännande utställningen av gamla klänningar och slottsvisning på Örebro slott.

Kanske var det dock i södra länet vi fann favoriterna. Näckrosor i Tiveden, lunch på Askersunds hembygdsgård och besök på Bergöös i Hallsberg var några av utflyktsmålen. Årets utställning om Astrid Lindgren var intressant, men kanske gillade jag trots allt den stora tågbanan bäst. En annan dag gick turen till Brevens Bruks fina omgivningar, med kyrkobesök, bad i Botaren och stopp för en god pizza i Odensbacken.

Trots att jag är örebroare sedan över 15 år tillbaka finns fortfarande mycket att upptäcka också på gångavstånd. Vill man inte ta en busstur för ett bad i Ånnaboda kan man genomföra en årlig utflykt till Svampen. Däruppe ser man verkligen hur staden utvecklats. En glass i Wadköping, en lässtund på en filt i stadsparken och cykelturen till Rynningeviken var inte fel det heller.

Till slut gjorde jag en fyra dagars resa österut till Kungsör och Enköping med omnejd. Dock var orsaken helt enkelt att jag ville umgås med min familj, snarare än att aktiviteterna i vårt län tog slut. Trots att också den turen gav många nya upplevelser har jag i sommar fått ny inspiration att upptäcka ännu fler utflyktsmål i vårt eget län!

Jo, visst går det utmärkt att tillbringa fyra veckor på hemmaplan. Faktum är att jag nu fått många fler uppslag till utflyktsmål nästa sommar!

Malin Silén (KD), Örebro