• I Kommunen

    Bättre för barn och familjer

    Trygga familjer ger barn goda förutsättningar att klara livets olika utmaningar. Vi vill familjesäkra politiken, att alla politiska beslut ska analyseras utifrån vilka konsekvenser de får för familjer och nära relationer.

    Vi vill:

    • Förbättra för barn och familjer genom att minska barngruppernas storlek i förskolan och på fritids och öka familjers valfrihet att välja barnomsorg. Införa en barnomsorgspeng även för föräldrar som själva har hand om omsorgen för sina barn.
    • Förbättra stödet till ekonomiskt svaga barnfamiljer.
    • Införa en mer flexibel föräldraförsäkring så att barnen får mer tid med sina föräldrar och förbättra stödet till tonårsföräldrar. Vi säger nej till kvotering.

     

    En trygg och värdig äldreomsorg

    Vi vill bygga ett samhälle där människor kan åldras i trygghet och värdighet. Äldre ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande över sin vardag med bibehållet oberoende, bemötas med respekt och ha tillgång till god vård och omsorg. Det friska åldrandet, att se äldre som en resurs att ta tillvara och att ha ett väl fungerande samspel mellan generationerna är också viktiga beståndsdelar i vår äldrepolitik.

    Vi vill:

    • Säkra att ensamhet kan brytas med digitala hjälpmedel: Bland de cirka 500 000 svenskar som nästan aldrig använder internet är de flesta äldre. Flera kommuner har genomfört förbättringar under pandemin, men det finns fortsatt behov av att stärka möjligheterna till digital gemenskap för äldre. Vi vill satsapå teknisk utrustning och utbildning riktade till äldre i särskilt boende eller med hemtjänst.
    • Bana väg för äldresamtal i alla kommuner: Vi vill att äldresamtal erbjuds av exempelvis hemsjukvårdsteam till alla som fyllt 80 år som inte har hemtjänst eller bor i särskilt boende och på det sättet får kontakt med omsorgsinsatser. Äldresamtalen riktar sig till en grupp på drygt 320 000 personer.
    • Se gemenskapsfrämjande insatser i omsorgen: Det sociala innehållet i äldreomsorgen behöver även utvecklas så att de äldres behov av gemenskap kan mötas. Vi vill utveckla gemenskapsmöjligheter för äldre genom att satsa på gemenskapsvärdar anställda av kommunen till de byggherrar som bygger trygghetsboenden. Det har visat sig vara en bra katalysator för att få fler att vilja bygga trygghetsboenden för äldre.
    • Öka stödet till civilsamhället för gemenskapsfrämjande arbete: bättre ta tillvara den kraft som finns i civilsamhället.
    • Öka stödet till ”Äldrelyftet”: ett stöd för att öka möjligheterna till fysisk aktivitet.
    • Uppnå en förstklassig demensvård. En välfungerande demensvård är en av grundförutsättningarna för en fungerande omsorg, men även en viktig förutsättning för diagnostik och behandling av psykisk ohälsa. Alla med misstänkt demenssjukdom ska ha rätt till kvalificerad utredning, diagnos och behandling. Detta kräver i sin tur kompetent, välutbildad och välmotiverad personal. Den förstärkning Kristdemokraterna föreslår för den kommunala hälso- och sjukvården liksom satsningen på primärvården är båda nödvändiga för att ge förutsättningar för en god demensvård. Vi vill också att staten tar fram en långsiktig demensstrategi som tar sikte på dels medicinskt stöd och behandling dels socialt stöd till patienten och dess närstående.
    • Sänka skatten för alla pensionärer, och även för äldre som vill fortsätta jobba. Vi vill också införa en trygghetsersättning för äldre som har haft ett särskilt slitigt arbetsliv och som inte bedöms kunna arbeta under de få år de har kvar till pensionering.

     

    Bättre företagsklimat för fler jobb

    Det privata näringslivet och entreprenörskapet är grunden för Sveriges välfärd. Nya jobb kan inte kommenderas fram av politiker. De skapas när enskilda människor finner det mödan värt att starta eller utveckla ett företag.

    Vi vill:

    • Fortsätta att förenkla för företag att starta och anställa personal bland annat genom att minska företagens sjuklönekostnader och utveckla RUT- och ROT-avdragen.
    • Ha kvar sänkta arbetsgivaravgifter för unga, sänkt restaurangmoms och sänkt skatt på arbete. Vi vill också öka tryggheten vid arbetslöshet.
    • Stärka ungdomars möjlighet att få jobb, bland annat genom att införa en lärlingsanställningsform.