• Det här gör vi för benskörhet

    Osteoporos är en sjukdom som drabbar många kvinnor. Ella Bohlin (KD) har lyft upp den på agendan i arbetet i Stockholms läns landsting. I dagarna har hon debatterat benskörhet med representanter ur 1,6-miljonerklubben.

    Så här skriver Ella Bohlin i Dagens Samhälle:

    Ella Bohlin: ”Jag har lyft upp benskörhet på agendan”

    Vården kring benskörhet i Stockholms läns landsting är inte optimal, precis som de tre debattörerna skriver i sin debattartikel i Dagens Samhälle. Osteoporos är en sjukdom som är kostsam ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, men framför allt för den som drabbas. Det här är en av anledningarna till att jag har lyft upp de här patienterna på landstingets agenda. Jag har noterat 1,6-miljonerklubbens engagemang i frågan vid det flertal kontakter vi har haft de senaste åren, men kan konstatera att den kritik som debattörerna framför inte har kommit fram vid dessa tillfällen.

    Debattörerna frågar varför Stockholms läns landstings politiker och ansvariga tjänstemän har så svårt att sätta ner foten och besluta om vilka insatser som måste till. De jämför med Norrtälje som har en fungerande frakturkedja. Norrtälje är en del av Stockholms läns landsting. Det finns inget som hindrar att det som görs där inte också kan göras i andra delar av länet. Norrtälje är ett utmärkt exempel på den inriktning som Stockholms politiker har valt för vården i Stockholm, nämligen en hög grad av självstyre och utrymme för professionen att organisera vården efter evidens och bästa praxis.

    Alla akutsjukhus i Stockholm lyder fram till 2019 under det så kallade Omställningsavtalet. Det innebär i korthet att sjukhusen får pengar för att utföra bästa möjliga vård, men hur de gör för att uppnå bästa utfall är upp till verksamhetscheferna själva. De har fått förtroende av oss politiker att själva avgöra hur de väljer att organisera den befintliga personalen.

    I början av sommaren bjöd jag in till ett möte för att konkretisera vad som behövs för en bättre osteoporosvård i Stockholms län. Agendan var tydlig: Hur följer vi upp sekundär osteoporos? Resultatet av mötet blev bland annat att ett regionalt osteoporosråd ska bildas där representanter från både primärvård och akutsjukvård tillsammans lägger upp inriktningen för osteoporosvården. Dessutom fick hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att se över hur kvalitetsindikatorer kan bidra till ett bättre utfall för osteoporosvården.

    I samband med att vi tog fram det regionala vårdprogrammet för osteoporos i Stockholms läns landsting tog en framstående läkare och forskare på området kontakt med alla verksamhetschefer på akutsjukhusen för att införa frakturkoordinatorer. Detta välkomnades av politiken, men av olika skäl misslyckades försöket.

    Jag välkomnar därför att det kommande regionala osteoporosrådet tar ett omtag. Jag tycker att det är tråkigt med en negativ ton mot oss politiker då vi har en mycket väl fungerande relation med patientföreningarna och med 1,6-miljonerklubben. Jag är fast besluten att förbättra vården när det gäller benskörhet i Stockholm.

    Ella Bohlin (KD)
    Landstingsråd med ansvar för kvinnors sjukvård