• Stockholm först i landet med specialistmottagningar för sömnapné

    Två specialistmottagningar med uppdrag att ta hand om personer som slutar andas när de sover (obstruktiv sömnapné) öppnar i Stockholm. Stockholm är först ut med specialmottagningar för denna grupp som ökar i antal. Upp emot 400 000 svenskar lider av syndromet. Att få andningsuppehåll är ett allvarligt tillstånd som leder till syrebrist och dagtrötthet med inskränkt livskvalitet.

    Pressmeddelande
    26 februari 2018

    Det nya uppdraget innebär att patientens alla vårdkontakter, från utredning, till behandling och uppföljning samlas hos en och samma vårdgivare. Patienterna kommer få en patientansvarig läkare (PAL) som fast vårdkontakt.

    – Vården kommer bli mer enhetlig och väntetiderna minska. En stor fördel är att vi samlar kompetensen kring patienten och att mottagningarnas ansvar för patientens hela utredning och behandling blir tydligare. Patientsäkerheten kommer öka och det blir enklare att följa upp vården, säger Ella Bohlin (KD) barn- och äldrelandstingsråd.

    I dag är vården för patienterna spridda på ett antal olika vårdområden och former. För att det ska bli mer sammanhållet kommer bland annat utredning och behandling som tidigare tagits om hand av mottagningar inom vårdvalet för klinisk fysiologi att flyttas över till de nya specialistmottagningarna.

    – Allt fler patienter efterfrågar digitala lösningar. Därför ska mottagningarna ha övervakning via digital teknik. Patienterna kan också vara uppkopplade hemifrån för att registrera sömnmönster och andningsuppehåll. Vårdgivarna kan då följa patientens tillstånd i realtid. Där ett steg i arbetet med att göra vården mer patientnära säger Ella Bohlin (KD).

    Patienterna behandlas med andningsmasker, så kallade CPAP eller Bi PAP som hjälper patienten andas lugnt hela natten. Vid lättare apné kan en antiapneskena användas, som är en sorts bettskena till natten.

    Genom en ny ersättningsmodell, där verksamheten ersätts för en hel vårdepisod hoppas man att patientens väg genom vården ska bli smidigare och mer patientsäker, samt att incitamenten för innovationer inom verksamheten ska öka.

    Avtalet med mottagningarna ska gälla från den 1 januari 2019.