Vi vet vad vi har – låt oss inte montera ner det som fungerar
I dag bedrivs Svedala räddningstjänst i egen regi – lokalt, nära och tryggt. Brandmän med kännedom om våra vägar, våra bostadsområden och våra människor. Den lokala förankringen är inte en nostalgisk idé – den är en livsviktig tillgång.
Nu står vi inför ett vägval. Kommunen överväger att inte driva Svedalas räddningstjänsten i egen regi. Vi kristdemokrater menar att den typen av beslut måste föregås av största möjliga eftertanke, öppenhet och respekt för det som redan fungerar.
Vi har redan samverkan – på våra villkor
Det framförs ibland att samverkan är ett skäl till att gå in i ett förbund. Men sanningen är att Svedala redan idag har välfungerande samarbeten. Det bevisar att samverkan är fullt möjlig även med en räddningstjänst i egen regi. Att vi samverkar betyder inte att vi måste ge upp vårt lokala ansvar eller beslutsrätt.
Trygghet kräver mer än effektivitet
Förtroende och trygghet kan inte effektiviseras fram på papper. De byggs genom närvaro, erfarenhet och relationer. Våra invånare ska känna att hjälpen är nära – inte bara i kilometer, utan i bemötande, engagemang och förankring. När räddningstjänsten blir en del av en större, mer opersonlig struktur finns risken att det förtroendet urholkas. Vem ansvarar? Vem bestämmer? Vem känner våra förhållanden?
Vi vet vad vi har – och det fungerar
Det är lätt att tala om ”samverkan” och ”synergier”. Men vad betyder det konkret för invånarna i Svedala? Får vi snabbare utryckningar? Mer personal på plats? Ökad trygghet i kris? Eller riskerar vi att bli en liten kugge i ett stort maskineri där lokala behov väger lätt?
Vi vet vad vi har – och det fungerar. Det borde väga tungt. Vi har personal som stannar, som trivs och som är stolta över sitt uppdrag. Vi har en befolkning som känner tillit. Varför kasta oss ut i något nytt, utan att invånarna vet vad vi får i gengäld?
Demokratin måste värnas – särskilt i trygghetsfrågor
Det är just därför denna fråga gått så långt som till folkomröstning. Det är medborgarna som har krävt det. Och det är medborgarna som ska avgöra. Men då krävs att de får en ärlig, öppen och inkluderande debatt. Tyvärr har kommunens ledning valt att begränsa antalet röster i den offentliga debatten – en väg som riskerar att minska förtroendet ytterligare.
Vi kristdemokrater säger: låt oss vara varsamma med det som fungerar. Låt oss bygga vidare på det som är starkt, inte riva ner det för ett oklart alternativ. Låt beslut om räddningstjänsten grunda sig i fakta, respekt och långsiktighet – inte i snabb förändring.