Sven Söderbom

För ca 20 år sedan gjorde jag ”på skoj” en koll av min politiska position i en av tidningarnas valkompasser. Till min stora förvåning visade det sig att jag var (och fortfarande är) kristdemokrat! Jag som inte ens tror på Gud!

Men jag tog kontakt med de lokala KD-företrädarna
i den kommun jag då bodde i och frågade:

”Kan man vara med i KD utan att tro på Gud?”

Svaret blev att det går alldeles utmärkt.
KD är ingen religiös sammanslutning utan en ren politisk organisation. Jag har sedan dess alltid röstat på KD och varit mer eller mindre aktiv i partiet, och aldrig känt av att jag inte passade in för att jag inte tillhörde någon kristen kyrka eller så. Men jag ställer upp på de kristna värderingarna, sådana som skildras i Nya Testamentet.

”Jag tror att Jesus gärna skulle vilja vara medlem
i vårt parti om han hade levt idag.”


Och vem är då jag?

Jag bor sedan 2011 i Söderåkra, men är född och uppvuxen i Skåne.
Har också bott i Göteborgstrakten under ca 10 år.
Jag har utbildat mig till bilmekaniker, ingenjör och marknadsekonom.
Har länge arbetat som teknisk skribent i varierande sammanhang, ofta med fordonsanknytning, men har även jobbat inom reklambranschen och, sedan jag pensionerat mig, som konsertarrangör, några år.
Mina intressen, förutom politiken, är motorcyklar och jazzmusik. Medverkar varje månad i Radio Nybro med ett avsnitt i serien Amazing Jazz och har ett förflutet som anordnare av jazzkonserter runt om i Sverige.
Mc-intresset har jag haft sedan barnsben, och haft mc nästan hela tiden sedan jag fyllde 18. Har semestrat med mc runt halva Europa, och kör nu en stor BMW av touringmodell.

Jag är styrelsemedlem i KDs Torsåsavdelning och ledamot av socialnämnden i Torsås kommun. I årets val ställer jag upp främst i kommunalvalet, men även som landstingspolitiker. Finns också med på riksdagslistan (fast väldigt långt ner).

Min politiska agenda för Torsås är denna:

1. Verka för att bygga ut äldrebostäderna! Med tanke på hur många som föddes på 40-talet kommer många snart att behöva flytta till bostäder anpassade för dem, där de kan få den hjälp som behövs. Med dagens politik kommer det att saknas 20000 platser i äldreboende. Denna bostadsbrist måste byggas bort. Nu! Vi kan inte stå handfallna när alla 40-talisterna inte kan – eller inte vill – bo kvar i sitt vanliga hem. Och för alla som vill bo kvar hemma måste det finnas en ordentlig hemtjänst. Oavsett om den är i privat eller kommunal regi.
2. Verka för att vi får lokalt placerade poliser även i vår kommun. Vi behöver öka tryggheten på gator och torg samt i våra bostadsområden – både i storstäderna och i vår lilla kommun. Kristdemokraterna föreslår därför att det ska nyanställas 10000 riktiga poliser. Och att de ska ha vettigt betalt så att de stannar kvar i yrket.
3. Verka för att vi får behålla båda hälsocentralerna och att de är ordentligt bemannade. Vi måste korta köerna till specialistvård operationer. Vi måste öppna nerstängda avdelningar på sjukhusen och skapa förutsättningar för att man ska komma till akutvård snabbt. Därför vill Kristdemokraterna att det ska finnas i ambulanshelikopter i länet så att t ex en strokepatient kan komma till behandling i Linköping innan det är för sent.
4. Verka för ett bättre utnyttjande av de nyanlända inom vården. Med rätt integrationsinsatser kan vi förbättra situationen för de nyanlända och samtidigt skapa en bättre äldre- och sjukvård.
5. Vi måste stävja alkohol- och drogmissbruk genom att intensifiera samarbetet mellan socialtjänst, skola och fritidsgård. Vi måste börja tidigt, helst redan på förskolan, med att få våra barn och ungdomar på rätt spår i livet.