Vår egen Donald Trump

Yougov_1366I den senaste väljaropinionen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro, ställdes frågan om vilka tre politiska frågor som är viktigast just nu. Flykting- och invandringsfrågan hamnade högst upp på 53 procent, en ökning med sju procentenheter från augusti.

– Det är en fråga som är oerhört dominerande nu. Och det är en fråga som gynnar SD, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I Yougovs septembermätning ökar SD till 27,3 procent – ökningen är dock inom felmarginalen. Moderaterna hamnar på 20 procent och Socialdemokraterna på 21,8 procent. Sammanlagt har 1 515 intervjuer genomförts via Yougovs självrekryterade onlinepanel under perioden 10-14 september.
– Det är oroväckande för Moderaterna och Socialdemokraterna. Det är stora andelar som röstade på partierna i valet 2014 som säger att de nu skulle rösta på Sverigedemokraterna, säger Sören Holmberg

Visst är det politiskt otacksamt att det parti som tar minst ansvar av alla får mest stöd i mätningen. Likheterna är slående med det som sker i USA. Donald Trump ”säger sanningar” som ingen annan. Att det vore en katastrof att ha honom som president med avgörande makt att påverka i stort sett alla världskonflikter tycks i dagsläget inte påverka stödet. Detsamma gäller SD och deras företrädare. Inget som helst bevis på ansvarstagande bara att de ”vågar säga sanningar”.

Visst hade vi kunnat glädjas åt ökningen för KD men det betyder inte särskilt mycket i det stora hela  inte heller att S fortsatt är större än M och att FP är under riksdagsspärren.

Vi får det samhälle vi förtjänar!