Värdighet, frihet och självbestämmande

Äldres livsvillkor måste förbättras.

Vi är ett hundratal kristdemokrater som idag bokat in besök med äldre i olika sammanhang för att lyssna in hur de upplever sin vardag. Vi lyfter från vår sida rätten till en pension man kan leva på, att alla ska känna sig trygga med att få en plats på ett äldreboende det dagen det blir aktuellt och att brott mot äldre måste prioriteras.

När det gäller de vardagsnära brotten är äldre tyvärr en särskilt utsatt grupp. “Jag hade otur förra året”, konstaterar Åke, 92, i Expressen förra veckan. Åke som gillar att vara ute och gå med stöd av sin rullator blev rånad vid sin bostad vid inte en, inte två, utan tre tillfällen under förra året. Hos många av oss väcks ilskan över att en äldre, som ofta har svårt att försvara sig, drabbas av fega rånare. Samtidigt ökar oron att själva drabbas. Det är en oro som får många, inte minst äldre, att inte våga vistas ute eller gå och handla. Åke är ett i raden av exempel på offer av den typ av brottslighet som idag prioriteras bort av polisen på grund av resursbrist. Så kan det inte få fortsätta. Det är därför vi kristdemokrater föreslår 2600 nya polisanställda och bättre arbetsvillkor och löner för poliser i yttre tjänst så att fler stannar.

Trygghet handlar också om ekonomi. Människor som varit med och byggt Sverige ska inte behöva oroa sig för om pengarna ska räcka till det nödvändiga. Vi kristdemokrater såg till att skatten för pensionärer sänktes fem gånger med totalt 16 miljarder kronor under alliansåren. Nu måste vi gå hela vägen. Har man arbetat ett helt liv, sen gått i pension, ska man inte förväntas betala mer i skatt än den som jobbar. Vi föreslår därför att skillnaden i beskattning av löntagare och pensionärer avskaffas helt. En pensionär med en pension på 16 000 kronor får med vårt förslag 328 kronor mer i plånboken varje månad.

Slutligen vill vi säkerställa att alla personer som är över 85 år ska ha rätt till en plats på ett boende när de behöver det. Med vår äldreboendegaranti har den som fått rätt till hemtjänst och fyllt 85 år garanterat en plats på ett trygghetsboende om han eller hon så önskar. Alla kommuner ska vara skyldiga att erbjuda en plats till den som vill utan biståndsbedömning.

Vårt uppdrag som politiker är att uppmuntra delaktighet hela livet och samtidigt ta bort de hinder som begränsar. Vi kan inte se på när känslan av otrygghet gör att människor inte vågar gå ut och det måste vara slut på perioden när pension beskattas hårdare än inkomst från arbete. Värdighet, frihet och självbestämmande har ingen åldersgräns.