• 2014-03-13 Den självklara freden – finns den?

    Hela Sverige skall försvaras. I början av mars skickades två (2) stridsflygplan till Gotland. Man kunde också få se en bild som tycktes visa en (1) stridsvagn på väg till gotlandsfärjan.
    Hela Sverige skall ju försvaras. Fast behövs det? Det har ju länge varit otänkbart med krig i vår del av världen. Men plötsligt är det inte otänkbart längre med militära operationer.
    Hur kom det sig att krigen försvann från Europa? Det hade ju varit så många strider. Men just därför försökte man undanröja själva möjligheten att föra krig. Det var så EU kom till (fast det hette något annat i början). Meningen var att vi skulle få ett mänskligare Europa.
    Det finns andra hot mot mänskliga i vår världsdel. Just nu finns det grupper som arbetar mot det mänskliga som uppnåtts. Det kallas för självbestämmande för den egna nationen eller den egna folkgruppen. Men det går ut över andra människor. Därför måste vi försvara och stärka det mänskliga i Europa.
    Å andra sidan kan också alltför stark central styrning försvåra det mänskliga. Därför bör beslut fattas nära dem det gäller, så nära som det är möjligt och lämpligt. Så det är mycket som står på spel vid valet till europaparlamentet.
    För freden och friheten borde vara självklara. För alla.

    Bengt Malm, ordf.
    13 mars 2014