• 2014-03-24 I Ydre vet alla allt

    Man skulle kunna säga att det är Ydres grundlag. Alla skall veta allt. Genast. Ja, inte riktigt allt. Det finns ju sådant som bör vara sekretessbelagt. Men det sades förr att innan kommunstyrelsen slutat ett sammanträde så visste alla i hela Ydre vad som sagts.
    Numera stämmer det inte. Det är inte lika lätt att få reda på vad kommunledningen håller på med. T.ex. har man i tysthet bestämt sig för att flytta sopstationen (avfallshanteringen) för att bereda plats för nya industrilokaler. Mitt i den allra vackraste och mest välskötta skogen i Österbymo skall sopstationen ligga. Det blir intill elljusspåret, den fina gångväg som många företag och enskilda slitit så hårt med att få i ordning.
    Visst behövs avfallshantering precis som det behövs papperskorgar och dylikt i våra hem. Men vi brukar inte sätta vår avfallshink på den bästa platsen i vårt finrum. Och skogen där elljusspåret ligger är Österbymos finrum. Där står gyllenbruna tallstammar som himlastormande pelare, där kryper linnean på marken. Där sjunger vinden i trädkronorna medan skvattrammen doftar starkt i dalen. När man vandrar där känns det som om allt storstadjäkt är hundra mil bort. Vägen böjer litet och man undrar förväntansfullt vilken hänförande utsikt som väntar bakom kröken. Och det blir den bedårande anblicken av sopstationen…
    Varför har man inte undersökt alternativet att lägga sopstationen i det andra område som är avsatt för sådana verksamheter? Där går ju sällan någon. Det finns inga vandringsleder och man kan bara komma dit genom ett industriområde bakom bensinstationen. Ja, varför har man inte sett närmare på det stället? Det tekniska kontoret skyller på politikerna. Förmodligen hänvisar politikerna till de tekniska experterna. Så vem är det som bestämmer? Kanske får vi aldrig veta det. Men det borde vi ju få. För i Ydre skall ju alla få veta allt.
    Kanske gör vi politikerna orätt. Kanske är den här hanteringen ett olycksfall i arbetet. Kanske är politikerna, dessa hemlighetsfulla väsen, öppnare när det gäller resten av Ydre och när det gäller andra frågor. Så en kväll går vi till Ydresalen. Kommunfullmäktige sammanträder. Andaktsfullt lyssnar vi när den ena ledamoten efter den andra talar och för fram argument. Men inte länge. Rätt som det är tar en av de mest inflytelserika till orda. Det är ingen mindre än det förra kommunalrådet. Och hon förklarar att kommunfullmäktige inte alls är platsen för debatter. Det där känner jag inte igen. Jag har själv stått i kommunfullmäktiges talarstol och hävdat motsatsen.
    En gång hävdade vi med stolthet att i Ydre vet alla allt. Och vi är ju alltjämt samma slags människor. Alla är vi ydrebor vare sig vi vuxit upp vid Sommen eller i Somalia eller var det nu kan vara. Alla är vi fria ydrebor. Och nog förtjänar de fria ydreborna fortfarande att få veta så offentligt som möjligt hur deras Ydre styrs och varför!

    Bengt Malm, ordf.
    24 mars 2014