• 2014-05-07 Ensamheten vid Riksträdet

    Det är kallt, ovanligt kallt för att vara en bit in i maj. Det regnar och det är ett välkommet regn. För ett tag i april när det nästan blev sommarvarmt var det mycket torrt.
    På grund av värmen förra veckan grönskar Riksträdet, den stora ornäsbjörken snett över gatan. Det är för att ornäsbjörken är unik för Sverige som den utnämnts till Riksträd och blivit officiellt planterad runt om i landet. Det finns flera exemplar här i Österbymo.
    Något annat som är unikt för Sverige är nog uttrycket ”mellan hägg och syren” som betecknar den vackraste av årets tider. Vi är trots kylan inne i den perioden nu. De flesta träd har nyutspruckna löv och vårblomningen blir allt intensivare medan försommaren nalkas.
    Alldeles intill Riksträdet ligger Ydrehus 1 där bottenvåningen är de ensamkommande flyktingbarnens hem. Det är väl att vi har möjlighet att ta emot dem här i Ydre. Och fler sägs komma.
    Tiden mellan hägg och syren lär nog fortsätta till Mors dag. Det är en dag för firande av en speciell del av familjegemenskapen. För många människor är livet en stor ensamhet. Därför är det viktigt att stödja gemenskap där den finns t.ex. i familjer.
    Den familjegemenskapen har flyktingbarnen vid Riksträdet förlorat. De saknar något mycket viktigt i livet. Så är det också för många andra flyktingar i världen. Vi måste stödja dem som försöker göra livet mer meningsfullt för dem. Och Ydre skall vara det bästa som går att komma till.

    Bengt Malm, ordf.
    7 maj 2014