• 2014-06-17 Välkommen till vår nya underbara sophög! eller När pengarna får vingar eller Drömmens uppfyllelse


    I have a dream

    Försommaren är en tid för drömmar. Fåglarna har ungar som snart växer ur boet och möter livet på egna vingar. Skolbarnen har just börjat sommarlovet. Deras föräldrar kanske har drömmar för semestern. Gamla som unga kan drömma om vackra underbara sommardagar.
    Andra drömmer redan om tiden efter lovet och semestrarna. Kanske drömmer skolans och socialtjänstens folk om bättre resurser. Lärare kan t.ex. drömma om att äntligen få nya läroböcker. Skall vi säga att det kan de drömma om?
    Ydre kommun drömmer om fler och större industrier. Men var skall de ligga? Det finns en dröm som är gammal, mycket gammal, en dröm om ett industriområde ute i den vackraste av skogar. Det har ju funnits näringsliv förut mitt ute i skogen.


    Gammalt industriområde i Ydre (kolarkoja)

    Den urgamla pojkdrömmen handlar om ett industriområde nära räddningsstationen och de vackra våtmarkerna och skogsbackarna intill elljusspåret vid Österbymo. Samtidigt som man tänker anslå en halv million kronor till att förbättra våra samhällens yttre miljö vill man satsa två millioner på förstörelse av miljön genom att göra i ordning industrimark mitt i det vackra strövområdet.
    Men hur skall man få dit en industri? Det är hur enkelt som helst. Det är bara att flytta dit en, nämligen vår återvinningsanläggning. Skulle det inte vara billigare att låta sopstationen vara kvar och låta industrimarken vänta på någon helt ny intressent? Jo, men då investerar vi ju inte lika mycket! Visserligen finns det ingen som just nu vill ha sopstationens nuvarande plats (som måste göras i ordning också den för inte så litet pengar). Men det kan ju komma någon som vill vara där.
    Men varför inte göra i ordning industrimark söder om bensinstationen? Det är ju mark som kommunen redan äger nära busstationen och centrum och som faktiskt är avsedd för det ändamålet. Men då går ju den gamla drömmen inte i uppfyllelse!

    I have a dream…

    En läkare i en särskilt orolig del av Afrika har berättat: ”Jag ville veta, jag ville förstå, och skolan var det perfekta forumet för mig.” Om våra barn i Ydre har samma drömmar måste vi göra vad vi kan för att de skall förverkligas. Då måste vi investera rätt.


    Det finns en väg för Ydre

    Bengt Malm, ordf., ledamot i skolberedningen
    17 juni 2014