• 2014-08-26 Allting fungerar väl av sig självt, eller hur?


    Camilla Ydrestrand berättar om mejeriet i Brostorp för två riksdagskandidater.

    Hur gick det till att bli företagare? Camilla Ydrestrand på Brostorps ostkakebageri berättade sin och sin man Magnus historia. Andra företagare kan berätta om sina vägar, alla olika. Men det är livsviktigt för Ydre och varje samhälle att de många företagen finns. De är en del av infrastrukturen, dvs det som förmår livet i en bygd att fungera. Därför måste vi göra vad vi kan för att behålla och utveckla ett rikt näringsliv.
    På bilden syns Magnus Oscarsson som är förstanamnet på Kristdemokraternas riksdagslista i Östergötlands län. Han är snickare och kommunalråd i Ödeshög och ”vill arbeta för att våra företag ska trivas och utvecklas i Östergötland. De är motorn i samhället som skapar jobb och tillväxt”. Lena Käcker Johansson i Rimforsa (till höger) är distriktssköterska och står på rikdsdagslistans fjärdeplats.


    Till samhällsfunktionerna hör både kyrkor och kyrkogårdar (här Torpa kyrka).

    När detta skrivs den 26/8 väntar vi på besök av Andreas Ardenfors, som står som nummer två på riksdagslistan i vårt län. Han är pastor och kommunalråd i Linköping och skriver: ”Ett varmare Sverige där familjerna får förutsättningar till att lyckas, ett samhälle som fullt ut släpper loss kraften i civilsamhället. Den rösten vill jag vara i riksdagen.” Han kommer till vårt valmöte på Trygghetsboendet i Österbymo den 29/8 kl. 19.00 då ämnet är ”Vård med kvalitet”.

         
    I stället för storflygplats har vi ett färjeläge (Foto av färjeläget: Barbro Malm).

    Vi behöver också vägar och bussförbindelser (ingendera är helt tillfredsställande). Det måste också finnas taxi, skolskjutsar, bensinstationer, varutransporter och naturligtvis affärer av olika slag och hantverkare.
    Ydre skall vara bäst för barnen att växa upp i. Då behöver vi bra förskolor, skolor och fritidshem. Och för att man skall kunna leva ett gott liv hela livet behövs bl.a. sjukvård, apotek och äldrevård. Idrottsföreningar, idrottsplatser och gym är också viktiga, liksom föreningsliv, bibliotek och kulturaktiviteter.


    Ydres levande landsbygd är en av våra stora tillgångar (allt på Lövåsa är inte omodernt).

    Jordbruket är också en viktig del av Ydres liv. Liksom all livsmedelshantering omfattas det av regler som ibland kan kännas snåriga för dem som berörs. Alla sidor av näringslivet behöver vårt stöd.

         
    Ydregården och Brostorp.

    Och visst behöver vi ställen där vi kan äta och koppla av! – Så här kan man fortsätta och räkna upp det efter det andra som hör till ett fungerande samhälle. För vi behöver ett välskött och välkomnande Ydre, ett Ydre som är värt att uppleva, ett Ydre där de mänskliga aspekterna sätts främst vid allt beslutsfattande.

    Bengt Malm, ordf.
    26 augusti 2014