• 2014-10-28 Får det vara sommar i människornas liv?

    Solen lyser och det är en mild höstdag. Men träden har tappat se flesta löven och kallare väder sägs vara på väg.
    Ändå räknar vi med att det kommer en ny vår och en ny sommar efter vintern. Men hur är det i människornas liv? Finns det någon sommar där ibland? Kan det finnas sommar? Ja, får det finnas sommar?


    Sommar vid Torpasjön (en av Sommens många fjärdar)

    Somliga uttrycker sig som om frost i människors liv och relationer är det normala. I böcker, skådespel och filmer kan misär och utanförskap skildras så att det nästan verkar heroiskt.
    Denna livsåskådning har praktisk betydelse. För inte länge sedan läste jag en bok av en mycket uppburen och prisbelönt lärare. Hon tyckte inte alls om att läroplanen föreskriver att skolan skall främja en harmonisk utveckling hos eleverna. ”Vad är en harmonisk utveckling?” undrade hon. Det är som om hon tvivlade på att en sådan kan finnas och ens bör finnas.
    Ett budskap från de här pjäserna, böckerna och filmerna är att det inte är rätt att någon upplever lycka när andra lever i en misär som de kanske inte ens vill komma ur. Det är som någon uttryckt som om helvetet har vetorätt mot himlen.
    Nyligen läste jag om en tonåring som inte skötte sina studier. Visst gjorde han sina föräldrar besvikna. Men han hade 30 klasskamrater och deras åsikt betydde mer. Det var viktigt att gå med kamraterna även om det gick raka vägen till utanförskap.
    Men varje blomma som lyser (även nu på hösten), varje fjäril som fladdrar, varje fågel som sjunger och varje barn som skrattar är ett bevis för att denna livsåskådning har fel. Helvetet har inte vetorätt mot himlen. Det är rätt att förbättra för människorna omkring oss.

    Bengt Malm, ordf.
    28 oktober 2014