• 2015-03-20 Var är magistern?

    En liten flicka kom gående nerför Ydregatan med sin ryggsäck på ryggen. Trots sin litenhet gick hon med långa bestämda steg. Det verkade som om hon var på väg till något hon tyckte om. Antagligen gick hon på lågstadiet i Ydreskolan.


    Grabe måste byggas ut.

    Det är bra för barn att växa upp i Ydre, bl.a. för att de får gå i Ydres skolor. Men hur skall det bli med dessa skolor framöver?
    Nyligen satt vi sjutton personer runt det stora bordet i kommunhusets sammanträdesrum. Det var skolberedningen som träffades tillsammans med representanter för lågstadiets och mellanstadiets lärare. Frågan var vad som behöver göras åt skolbyggnaderna. De största behoven finns på förskolan och fritidshemmet i Hestra. Men också lågstadierna i Hestra och Österbymo (dvs Grabe) behöver byggas om och bli betydligt större. För det saknas en hel del viktiga lokaler. Kanske bör det byggas ett helt nytt skolhus i Hestra.
    Av oss som satt där var fjorton kvinnor och tre män. De tre var kommunstyrelsens ordförande, den tekniske chefen och så jag. Men var fanns de manliga lärarna – om det fanns några? Jag ställde den frågan och fick ett förläget svar. Det finns inga manliga lärare på låg- och mellanstadiet.
    Det är inte bra om ett yrke blir ensidigt manligt eller kvinnligt (kanske med några undantag). Tyvärr är det också så att kvinnodominerade yrken får låg status och låg lönenivå (ett problem som man ännu inte kommit till rätta med).
    Själv har jag större delen av min yrkesverksamma tid varit på en mycket mansdominerad arbetsplats. Men de sista åren undervisade jag grupper med jämn könsfördelning. Som så många andra lärare märkte jag vilken gynnsam inverkan det hade på stämningen i grupperna.
    Så det finns en hel del kvar att göra i frågor som gör jämställdhet. Alltså:

    Var finns de manliga lärarna?

    Bengt Malm, ordf.
    20 mars 2015