• 2015-06-18 Europas Waterloo

    I dag är det 200 år sedan slaget vid Waterloo. Napoleon som blivit fördriven från Frankrike och hela sitt väldiga imperium försökte komma igen men blev besegrad. Efteråt försökte segrarna ordna en bestående fred i Europa utan att lyckas.
    De länder som den 18 juni 1815 stred vid Waterloo i Belgien är i dag alla med i EU. Men en makt som 1815 var mycket engagerad i Europas angelägenheter står utanför. Det är Ryssland. Och när vi nu firar 200-årsminnet av slaget upplever vi inte fred i vår världsdel. Allt hårdare ord växlas och en stor upprustning sker på andra sidan Östersjön. Hur bör Sverige handla?


    Örebro slott byggdes mer för krig än för fred. Så var det förr också hos oss.

    Det finns fler anledningar till bekymmer för Europa. Vi bör inte förvärra situationen med mer splittring. Ändå måste vi protestera när det finns de som inte följer EU:s intentioner. Särskilt påtagligt är det i Ungerns fall.
    Europa står alltså inför både yttre och inre utmaningar. Det kräver vårt fortsatta engaemang. Vi kan inte i vårt lilla hörn av världen låtsas som om omvärlden inte angår oss. Vi måste stå fast för Europa. Vi måste stå fast för friheten och människovärdet.

    Bengt Malm, ordf.
    18 juni 2015