• 2015-06-26 Sommarlovet i fara

    Sommarlovet har inte börjat bra när det gäller vädret. Nästan sedan skolavslutningarna har det i vår del av landet varit kallt och regnigt. Det har inte varit bra för sommarlovslandet Ydre.
    Men det finns en annan fara för sommarlovet. Det får ofta kritik. Man brukar ofta säga att det är för barnens bästa man vill ta bort ungefär hälften. För barnen behöver ju tiden för studier heter det.


    Somliga säger att varken elever eller lärare förtjänar sommarlov. (Torpöns skärgård)

    Men ibland kommer det fram att skälet för kritiken är ett helt annat. Man påstår att sommarlovet i sig självt är ett otyg. Varken lärarna eller deras elever förtjänar att ha ledigt och göra ”ingenting”.
    Visst har skolan problem. På en del håll saknas arbetsro. Men det löser man inte med att skapa fler obligatoriska lektioner utan arbetsro. Som situationen är begär man att lärarna skall ge allt och mer därtill. När skall de då få hämta andan så att de kan överblicka situationen och göra vettiga planeringar?
    Men värst är ändå angreppet på barnens sommarlov, ja på hela deras studiesituation. Våra ärkefiender sverigedemokraterna föreslår på fullt allvar att vi bör lära av en diktatur, nämligen Folkrepubliken Kina. I Shanghai sägs nämligen skolorna fungera utmärkt.
    Nu har man berömt skolsystemet även i andra länder där borta t.ex. det i Japan. Västerländska besökare har funnit engagerade barn och lika engagerade lärare med hög status och god utbildning.
    Men det är inte hela bilden. Jag har bott i Japan. Liksom i en del grannländer är skolgången en kamp på liv och död. Det gäller för de små liven att
    1) komma in på den bästa förskolan och göra sitt yttersta
    2) för att komma in på den bästa grundskolan och göra sitt yttersta
    3) för att komma in på den bästa mellanskolan och göra sitt yttersta
    4) för att komma in på det bästa gymnasiet och göra sitt yttersta
    5) för att komma in på det bästa universitetet
    6) för att ha en chans till ett bra arbete.

    Det är inte underligt att man säger att barnen där borta går miste om sin barndom. Somliga som ”misslyckas” orkar inte med det. När jag var i Japan och var 14 år hittade jag skelettet efter en pojke som fallit utför ett berg. Ibland har jag funderat på om han var en av dem som gett upp.

    Barn behöver vara barn. Leve sommarlovet!

    Bengt Malm, ordf. (som en gång hade sommarlov tretton terminer i sträck)
    26 juni 2015