• 2015-07-13 Lagom är inte bäst i Ydre

    ”Lagom är bäst” är titeln på en broschyr från Sverigedemokraterna som har kommit till oss i dag. Lagom är inte alls bäst för oss i Ydre. Vi vill t.ex. inte ha lagom bra skolor. Somliga myndigheter tycker kanske att vi har lagom bra vägar. Det duger inte alls åt oss!
    Sverigedemokraterna hävdar att de är som folk är mest. Men vi i Ydre är inte som folk är mest. Vi är ydrebor. Alla är vi ydrebor vare sig vi är födda vid Sommen eller i Somalia, vare sig vi kommer från Asby eller Asien.
    Nej, vi är inte som folk är mest. När Andrew Peterson och våra andra släktingar utvandrade 1850 var det från en verklig kulturbygd. Utvandrarna hade drömmar. Det måste ha varit starka förhoppningar som fick dem att företa en resa som kunde ta bortåt två månader till sjöss. Men de hade drömmar om ett nytt liv för sig själva och sina familjer. De var också samhällsbyggare. De kom ju från en kulturbygd!
    Andrew Peterson och hans vänner skulle nog känna igen de flesta av våra kulturhus om de kunde se dem i dag. Men det finns sådant vi inte har. Då tänker jag inte på de försvunna järnvägarna och de aldrig byggda motorvägarna och höghusen. Låt oss i stället tänka på att vi saknar klotter! Är inte det ett tecken på god kultur?
    Men kultur är också sådant som händer. Och det gör det i Ydre. Kultur är inte bara något som måste importeras utifrån. Den finns här.
    Vår natur är vårt förnämsta dragplåster. Men kom också och se vår kultur! Kanske får du lust att stanna här där kulturen finns. Vem vet? För det urgamla Ydre är inte bara lagom bra. Det skulle ju inte räcka åt oss!


    ”Lagom” är för litet för en kulturbygd som Ydre (Norra Vi kyrkby).

    Bengt Malm, ordf.
    13 juli 2015