• 2015-08-24 Jag vill också gå i skolan

    Den yngsta nobelpristagaren i historien, Malala Yousafzai, fick priset för sin kamp för att hon och andra barn skall kunna gå i skola. Hur angeläget tycker svenska barn det är att få skolgång?


    Häromdagen läste jag en tidningskrönika om den första skoldagen. Krönikören hade följt med sin dotter till skolan. Det var enormt spännande för flickan. Hon var full av förväntan. Också för pappan var det en stor dag med mycket funderingar. Vem kommer att bli dotterns bästa kompis?
    Men det som mest grep tag i mig när jag läste krönikan var att pappan undrade vem av flickans kamrater som skulle bli hennes värsta mobbare. Just det. Vilket av barnen framför honom skulle komma att mobba hans dotter särskilt mycket?


    Det fanns en tid då man förnekade att mobbning existerade. Det gör man lyckligtvis inte längre. Skolorna har en skyldighet att se upp.
    Men måste det vara så att mobbning ses som ofrånkomlig? Skall skolbarnen i Ydre lära sig att det hör med till livet, ja att det är normalt att bli mobbad? Så får det inte bli!

    Bengt Malm, ordf.
    24 augusti 2015