• 2015-08-31 Flyktingar, flyktingar, flyktingar…

    Det berättas att natten mellan den 31 augusti och 1 september 1939 var det några i Stockholm som lyssnade på radio. Det var inte så vanligt med nattliga radiosändningar på den tiden. Men de här personerna tillhörde en nyhetsredaktion och de hade fått ett telefonsamtal på eftermiddagen från en medarbetare i Berlin. Han hade bett dem lyssna på Tysklands radio under natten.
    Dagen hade inte varit utan dramatik. Man höll då på att bygga världens största betongbro över Ångermanälven. Och just den 31 augusti rasade bron som inte var färdig och åtskilliga abetare omkom.
    Ändå var det allvarligare ting som journalisterna lyssnade efter när de satt där vid radion. Vad var det som hände i Tyskland? Att läget i Europa var mycket allvarligt var allmänt känt. Och nu hade alla teleförbindelser med Tyskland upphört att fungera.
    Timmarna gick. Och så fram på morgonsidan fick journalisterna höra det som de varnats för. De hade fått veta att om de hörde militärmusik då visste de att kriget hade börjat. Och nu kom den musiken.
    Sex år senare var andra världskriget över. Tyskland gav upp i maj 1945 och Japan i augusti. Förödelsen i Europa var enorm. Och till det kom att det fanns millioner av hemlösa människor. Värre skulle det bli. Människor drevs bort och man har uppskattat att en million av dem som utvisades från östra Europa omkom. Detta hände alltså mitt i vår världsdel när det inte längre fanns några krigshandlingar.
    Nu fanns det alltså ännu fler flyktingar. Jag har sett siffran tolv millioner. De behövde tas om hand. Och det söndertrasade Europa gjorde det!
    Nu har vi flyktingar igen. En kategori som det talats mycket om på sista tiden är de ensamkommande flyktingbarnen. Vilka är de? Hur går det för dem? När Ydre Kristdemokrater den 1 september har sin höstupptakt kommer Andrea Cassel från Ydre kommun att berätta (hon förestår kommunens hem för sådana ungdomar). Kan vi klara de här flyktingarna också?

    Bengt Malm, ordf.
    31 augusti 2015


    Flyktvägen kan se vacker ut