• 2015-09-30 Det brinner i knutarna

    Så kan man sammanfatta den analys av Ydre kommun som gjorts av Sveriges Kommuner och Landsting och som presenterades häromdagen.
    Visst finns det positiva omnämnanden i analysen. Ydres befolking kommer sannolikt inte att minska de närmaste fem åren. Men andelen pensionärer ökar och andelen förvärvsarbetande minskar.
    Ydre hör inte till de riktigt fattiga kommunerna. Men vi förbrukar mer än vi egentligen har råd med. Visserligen görs det upp en budget varje år. Men den klarar vi nästan aldrig att hålla.
    Till det oroande hör att politiker och tjänstemän har mycket olika föreställningar om vad som pågår i kommunen och varför det går som det går. ”Talar ni inte med vad varandra?” frågade utredarna.
    Det måste alltså till en bättre kontakt mellan politiker och medarbetare. Att politiker bestämmer så som det sker nu leder inte till styrka utan till svaghet.
    Visst har det satts upp finansiella mål, många mål. Just det är en mardröm. Målen skall vara få, enkla, tydliga och realistiska. Och man skall kräva att riktlinjerna verkligen följs. Men då måste man också ha beredskap för det oväntade, t.ex. inom socialtjänstens område.


    Det brinner i knutarna också för Ydre (bild från Eksjö)

    Bengt Malm, ordf.
    30 september 2015