• 2015-10-14 Landet behöver landet

    Man märker det genast när man kommit ut ur ett samhälle. Alla städer och tätorter är bara små hål i den vidsträckta naturen. Det är där i naturen, på landet, som det verkliga livet finns.
    Så hur kan det finnas storstadsmänniskor som menar att allt som finns utanför den ”samlade bebyggelsen” är stagnation? Nej, livet i städerna skulle inte finnas om det inte vore ännu mer liv utanför.


    Skall det bli liv i tätorten måste man låna från naturen.

    ”Landet behöver landet för att överleva.” Detta sades vid en landsbygdskonferens som nyligen hölls i Tranås. Där var representanter för olika myndigheter och från stora och små organisationer. Men tyvärr var det inte så många politiker där. I alldeles för många fall bestämmer en stad eller stor tätort över ett stycke landsbygd och de som bor där blir en minoritet i sin kommun. De politiker som kom från Ydre var kommunstyrelsens ordförande och jag. Lyckligtvis fanns där också flera representanter för landsbygdsföreningar.
    Både Tillväxtverket och Jordbruksverket talade vackert om stöd till landsbygden. Men vi i Sommenbygden får ingen del av de pengar som enligt Leadermetoden ges till landsbygd i nästan hela Sverige. Jordbruksverkets representant hade mycket svårt att svara på min fråga om hur det blivit så. Det enda vi och andra (t.ex. i Aneby) fått höra är att vi är för få! Jag undrade om detta var sant och vi fick inget vettigt besked. Talaren från Jordbruksverket hade alltså rest just till Sommenbygden utan att ha med sig något svar på en fråga som han borde förstått kunde komma.
    Något som landsbygden behöver är vägar. Den 6 oktober lade Magnus Oscarsson (kd) en motion i riksdagen om att vår viktigaste väg (den från Österbymo till Tranås) skall rustas upp. Kommunen har anhållit om det i åratal. I åratal har vi fått löfte om att så skall ske. Men ännu har ingenting hänt.
    Landsbygden behöver också skolor. I går var jag och Miljöpartiets representant i kommunstyrelsen till skolan i Hestra för att ta del av lärarnas synpunkter på skolans behov. De behövs mer kontinuitet i verksamheten. Det har vidare blivit svårare att hinna allt som behöver göras. Det blir då inte tid för långsiktig planering och dåligt med tid för överläggningar mellan lärarna. Det var ändå uppmuntrande att se hur ambitiösa lärarna i Hestra är. Och skolan har ju varit Ydres stolthet!
    Sammanträdet i Hestra var ett led i kommunens arbete för skolutveckling. Nästa vecka är det Ydreskolans tur att berätta.
    I morgon (den 15 oktober) är det en konferens i Linköping om skolan och näringslivet, dvs om hur ungdomarna skall bli bättre rustade för ”entrepenörskap”. Jag skall fara dit som kommunens ombud.

    Här vill vi kunna säga att i Ydre kan eleverna för att de förstår.

    Bengt Malm, ordf.
    14 oktober 2015