• 2015-12-03 Hur var det förr att fly?

    Budskapet kom i hemlighet: Om ni vill bli räddade så var redo i kväll!


    Storbranden i Eksjö var en småsak jämfört med krigen.

    Det var många i Riga som inte kände sig trygga i början av december 1939. Grannlandet Polen hade krossats under hösten genom ett kort och brutalt krig. En del flyktingar fanns nu i Riga. Men vad skulle hända där? Alla tycktes vänta sig en snar sovjetisk ockupation. Därför hade en del av flyktingarna från Polen löst biljett till nästa båt till Sverige.
    Och nu en eftermiddag kom det i all tysthet ett besked att båten skulle gå i hemlighet redan samma kväll. När den lade ut var all belysning släckt. Man var rädd för ubåtar från Tyskland.
    Även om en decembernatt är lång tar den så småningom slut. Fartyget var fortfarande ute på Östersjön och nu var det ju fullt synligt. Hur skulle det gå?
    Mina föräldrar har berättat att de inte kunde känna sig lugna förrän vi kom in på svenskt vatten och såg svenska örlogsfartyg. (Att vi var ombord berodde på att vi var på väg till Sverige från Kina.)
    Förmodligen fick de här polska flyktingarna asyl i Sverige. Det fick också många andra som i små och stora flytetyg tog sig över Östersjön under andra världskriget. Men en del utlämnades till Sovjetunionen och för många av dessa gick det illa.
    Kan vi lära av historien?

    Bengt Malm, ordf.
    3 december 2015

    P.S. Häromdagen var det ett välbesökt informationsmöte i Ydresalen om flyktingsituationen. Migrationsverket hade skickat en representant som tillsammans med dem som arbetar lokalt med frågorna gav en god och klar redovisning. Bl.a. behövs fler gode män eftersom de ensamkommande barnen blir allt fler. Stämningen var god och det märktes ingenting av den fientlighet mot invandrarna som somliga av oss har stött på i andra sammanhang.