-
2015-12-10 Är Ydre ett hot mot rikets säkerhet?
Det sägs vara ett bekymmer att det finns så många riktigt små kommuner i Sverige. Vissa av dem är avfolkningsbygder med dålig ekonomi. Just denna vecka har civilministern talat med representanter för en del små kommuner. Även Ydre har informerats.
Är Ydre och vårt centrum Österbymo verkligen för små?Civilministern må vara bekymrad (vem borde inte vara det). Men en del av hans tankar inger ännu mer oro. I somras berättade han om sina planer. Nästa år skall en utredning tillsättas. Direktiven är inte klara än men de små kommunerna föreslås förlora en del eller allt av sitt självstyre. Det kan t.ex. bli fråga om att avskaffa de små kommunerna.
Ett annat alternativ är mer samarbete mellan kommuner. Det samarbete som redan finns räcker inte enligt civilministern. Det kan alltså bli fråga om ”samarbete” som regleras uppifrån.
Slutligen kanske det föreslås att de små kommunerna skall ”slippa” vissa uppgifter. Det måste innebära att staten tar över.
Under alla omständigheter kommer de små kommunerna att förlora mycket av sitt självstyre. Civilministern anser nämligen att som det nu är finns det ett hot mot själva sammanhållning i staten. För enligt honom kan de små kommunerna helt enkelt inte göra det som de skall göra. Han menar att detta leder till att deras invånare tappar förtroendet inte bara för sina kommuner utan för själva staten. Staten förlorar sin ”legitimitet” som det heter.
Men vem är det egentligen som är uppdragsgivare åt en kommuns ledning? Är det kommunens invånare eller är det staten. Det synsätt som civilministern talar för är att det är staten som skall se till att välfärden (i vidaste mening) fördelas på ett bra sätt. Det innebär att kommunpolitikerna främst är statens ombud även om medborgarna med jämna mellanrum får välja vilka som skall representera staten i deras bygd.
Men just i de små kommunerna där det är nära mellan invånarna och de förtroendevalda finns det nog ett helt annat synsätt. Där händer det nämligen att medborgarna anser att politikerna är deras ombud som ibland får hävda orten gentemot staten.
Ibland gäller det också på regional nivå. När det härom året förelogs att Hallands län skulle uppgå i en större enhet blev det en enorm opposition i länet. Landstinget och t.o.m. landshövdingen (som ändå var tillsatt av regeringen) ansåg sig vara just hallänningarnas ombud och inte statens.
En risk för statens säkehet?För Ydres del är det en allvarlig men alldeles obevisad anklagelse att Ydres folk och dess förtroendevalda inte skulle kunna sköta vår bygd på ett godtagbart sätt. Ingen myndighet har hittat något allvarligt fel. Och alldeles nyligen berömde Migrationsverket oss för vår mottagning av ensamkommande flyktingbarn. Våra skolor hör till de bästa i landet. Vi är de mest laglydiga i Sverige har det sagts gång på gång. Här är det det bäst att bo har det också sagts.
Att civilministern bortser från värdet av det lokala självstyret är allvarligt. Det är inte så att ydreborna väljer ombud åt staten. Vi väljer ombud åt oss själva.Bengt Malm, ordf.
10 december 2015