• 2015-12-16 Drömmen om en vit jul

    I’m dreaming of a white Christmas… Lucian sjöng, alla tärnorna och stjärngossarna liksaå. Men det blir bara en vacker dröm i år.


    Inte i år.

    Det var i Ydresalen luciatåget kommit in. Kommunfullmäktige hade haft sitt sista sammanträde för året. Inga ärenden hade varit kontroversiella. Nu satt ledamöterna och ett antal inbjudna och lyssnade.
    Om julen ändå kunde bli som den brukade vara så som sången beskrev den! Men ute fanns det ingen tillstymmelse till vitt.
    Visst har det varit jular utan snö förr. Men den här senhösten har varit ovanligt varm. Några få gånger har det varit frost. Men snöröjningen har inte behövts.
    Har det blivit varmare? Ja, det sägs att 2015 är det varmaste året hittills på mycket länge. Det gäller visserligen inte Sverige. Men det har aldrig varit så mycken sjöfart på Norra Ishavet. Om isen där fortsätter att smälta sommartid kan man snart få en farled över Nordpolen.
    Is smälter, havet stiger och hotar låglänta öar, kuster och hamnstäder. Torka och regn kommer fel och det stormar mer. Det nyss avslutade klimatmötet i Paris hade verkliga problem att diskutera.
    Men somliga ser ändå ett visst hopp i att det byggs fler vindkraftverk och installeras fler solpaneler. Länder som Kina och Indien inser att luftföroreningarna måste bekämpas.
    Men hur det än går påverkar det även oss i Ydre.


    Vindkraftverk i Öresund.

    Luciaföljet fortsatte att sjunga om sin dröm: And may all your Christmases be white.

    Bengt Malm, ordf.
    16 december 2015