• 2015-12-27 Fly! Rädda livet!

    (Jeremia)

    Fly! Det var det de skulle göra, ja måste göra. Det var mörkt ute. Det skulle inte ljusna på flera timmar. Men de vågade inte vänta. Det kunde komma en razzia när som helst.
    Närmaste större stad låg åt norr. De av oss som gått den vägen vet att det skulle ta högst ett par timmar att komma dit. Men dit kunde de inte gå. Det var där farorna hotade. Därifrån kunde säkerhetsstyrkorna komma. Kanske var de redan på väg.
    Den lilla familjen vände åt annat håll. Så småningom kom de in på den stora interkontinentala landsvägen som använts i årtusenden. Långa sträckor går den genom glest bebodda trakter. Men till slut kom de fram till ett grannland. Vad hade de att vänta där?
    Det unga paret och deras lilla barn var mycket fattiga. Men vänliga människor hade försett dem med guld och andra värdesaker. Lyckligtvis blev de inte visiterade av gränspoliser och fråntagna sina värdeföremål med motiveringen att de skulle bli en belastning för värdlandet.
    Trots att det gått ett tag sedan jul fanns det inga väktare eller poliser som kontrollerade deras id-handlingar. För resten hade de inga sådana dokument.
    Men nog kunde de väl ha skaffat någon sorts intyg hos myndigheterna i sitt land? Det var ju trots allt inte så långt till huvudstaden. Jo, de kunde ha gått dit och anmält sig. Men de hade aldrig kommit därifrån med livet i behåll. För i det landet gick ingen säker. Bokstavligen gick ingen säker. Det finns ingen tillförlitlig uppskattning av hur många som torterades, avrättades eller fängslades.
    Trots allt stannade de flesta kvar under förtrycket. Vi brukar ju säga till sådana personer: ”Stanna kvar! Det är inte så stor risk att just ni blir nästa offer.” Den här familjen hade nog också stannat om den inte blivit varnad.
    Regimer kommer och går. När situationen förändras bör ju den som fått asyl återvända. För då har väl skyddsbehovet upphört, eller hur? Men i det här fallet fanns det ett problem. Fadern i familjen litade inte på den nya regimen heller. För sitt liv vågade han inte återvända. Vad skulle hans familj då ta sig till?
    För resten – hur gick det för dem som inte flydde innan säkerhetsstyrkorna gjorde sitt tillslag? Det blev en sorglig historia, mycket sorglig.
    Ingenting av detta är uppdiktat. Man kan läsa hela historien i det heliga evangeliet på Värnlösa barns dag (i år firad söndagen efter jul).


    Denna amiral är antingen utlandsfödd eller (troligast) barn till utlandsfödda.

    Bengt Malm, ordf.
    27 december 2015, dagen före Värnlösa barns dag