• 2016-01-13 Vem har ansvaret i en kommun?


    Här i Ydre finns fler barn än på länge. Det är glädjande – och ett problem.

    Det sista barnet har gått hem för dagen. De flesta i förskolans personal stannar kvar för att tala med två politiker som kommit på besök.
    Det är just nu alldeles lugnt i lokalerna. Men när alla barnen är där är ljudnivån hög. För denna förskola är överfull. Orsaken är att det inte på länge funnits så många barn i Österbymo och hela Ydre. Det är ju glädjande att det finns så många barn. Men det är också ett bekymmer.
    Inte bara lokalerna är otillräckliga. Det är också för mycket att göra för personalen.Förskolans medarbetare berättar om att det finns barn som behöver mycket särskilt stöd. Det finns också allergier att ta hänsyn till. Och så räcker inte luften till för så många människor i de små utrymmena.
    Men visst är det roligt att ha med barnen att göra! En medarbetare har arbetat i nära 40 år med barn i vår kommun. Det säger ju en hel del.
    I den här förskolan är man ute mycket med barnen. Det tas väl upp av dem som bor i närheten. Men det finns problem. Det finns t.ex. hundägare som låter sina älsklingar förorena nära de ställen där barnen skall vistas.
    Jag ser mig om i rummet och undrar om det inte blir trångt vid måltiderna. Jo, det blir det. För personalens skull sitter barnen på höga stolar. Blir det ändå inte ryggproblem? Jo, det blir det medger barnskötarna.
    Men gör kommunen vad den skall göra? Vi politiker är där för att höra direkt från dem som arbetar med barnen. Man klagar på att ärenden fastnar i byråkratin och man vet inte vem som bestämmer vad. Nog måste det väl vara politikerna som har ansvaret?
    Kommunstyrelsens ordförande förklarar att politikerna bara anger ramarna för verksamheten och skaffar resurserna. Jag berättar att det är för att ingen skall få bestämma för mycket som man skilt på politikers och tjänstemäns uppgifter. Men det finns problem med det också tillägger jag.
    En av barnskötarna instämmer genast i att det blir problem: ”Det är ju inte tjänstemännen vi viljer.”
    Så kommer det fram igen det stora problemet i all offentlig förvaltning. Vem bestämmer egentligen? Är det politikerna eller tjänstemännen? Ofta säger man att tjänstemännen skall få sköta sitt i fred. Dels är det de som är yrkeskunniga, dels är de anställda just för att sköta de uppgifter de fått sig tilldelade.
    Men vad gör man om det inte fungerar? Om t.ex. utlovade förbättringar bara skjuts upp? Eller om det blir direkt fel? Nyligen fick skolan kritik av skolinspektionen med anledning av hur ett visst elevärende hanterats. Ydreskolan måste införa nya rutiner.
    Vem har ansvaret i kommunen? I sista hand är det ändå politikerna. Och då måste kommunledningen bli bättre underrättad än i dag. Det var också en lärdom av besöket i denna förskola.
    För det är ju vi politiker som har ansvaret. Eller hur?

    Bengt Malm, ordf.
    13 januari 2016