• 2016-01-28 Bara vanligt vatten

    Det var i skymningen det hände. De kom i en till synes oändlig rad. De flesta var unga flickor, somliga bara barn. Alla var de på väg åt samma håll. Och alla bar de en plåtdunk på huvudet.
    Så har unga flickor gått i Mellanöstern dag efter dag, årtusende efter årtusende.. De har gått för att hämta vatten åt sin familj. (Fast förr i tiden hade de inte plåtdunkar.)
    Vad är den viktigaste uppgiften för ett ordnat samhälle? Vad måste finnas varje dag?
    Ett samhälle har åtskilliga livsviktiga uppgifter. Men varje dag måste det finnas vatten. I forntiden måste det finnas minst en brunn i eller strax utanför varje by och stad. För en del större städer byggdes vattenledningar reden i antiken.
    På många håll i världen är vattenförsörjningen att problem. Stora områden drabbas av långvarig torka (kanske på grund av klimatförändringar). Stora städer ligger på ställen där allt vatten inom räckhåll snart är slut. Grundvattennivån sjunker, floder sinar och sjöar torkar ut (som t.ex. den väldiga Aralsjön i Centralasien) Ofta beror det på att mycket vatten används till jordbruk och industrier.
    I Ydre har vi gott om vatten. De som bor på landet har egna vattentäkter. Men vi har en lång rad samhällen, så det finns ett tiotal vattenverk och lika många avloppsreningsverk.
    Det stora problemet är att våra kommunala vattenledningar är gamla och håller på att rosta sönder. Då och då blir det en läcka. Egentligen borde alla ledningsnäten grävas upp och bytas ut. Men det har vi inte råd med. Så vi får ta hand om läckorna när de uppkommer. Och då märks det hur viktig vattenförsörjningen är.
    Finns det någonting man ändå kan göra för att förbättra situationen?


    För mycket vatten (Österfors smedja).

    Bengt Malm, ordf.
    28 januari 2016