• 2016-04-16 Är samhället bra för handikappade?

    Det är ju meningen att det skall vara så. Allt fler lagar och regler har antagits för det ändamålet. Ändå finns det problem.
    Häromdagen var jag som politiker inbjuden att vara observatör när det bildades en strokeförening i Ydre. Den skall vara till för sådana som drabbats av stroke och för anhöriga till dem.


    Nära Råås kvarn.

    Strokeföreningen skall inte bara vara en social gemenskap. Den skall också försöka påverka politikerna i Ydre. De som drabbats behöver fortlöpande kontakt med sjukvården, både med läkare och sjukgymnaster. Det är ett stort bekymmer att det hela tiden kommer nya läkare till vår vårdcentral (det är inte mycket kommunen kan göra utom att ideligen klaga hos Region Östergötland).
    För dem som behöver rehabilitering är det gym som finns i Österbymo tydligen utmärkt. Dvs det skulle vara utmärkt om det ginge att komma dit. Det är inte så enkelt eftersom det ligger en trappa upp i en gammal industribyggnad utan hiss.
    Något som nog också gäller andra långtidssjuka är att de behöver anhöriga som är mycket stridbara. Dels behövs det någon som uppmuntar de nedstämda så att de blir aktiva och kan ta del av rehabilitering. Dels måste någon ofta ta strid med en eller flera instanser i samhället. Detta låter som en utmaning för Kristdemokraterna.

    Kom f.ö. ihåg manifestationen för familjen på första maj i Linköping!

    Bengt Malm, ordf.
    16 april 2016