• 2016-04-28 Får en ydrebo bli sjuk?

    Det kan inte hjälpas. Även vi ydrebor blir sjuka ibland. Därför är det bra att vi har en egen vårdcentral även om det varit besvärligt med så många byten av läkare.
    Ibland räcker inte det som vårdcentralen kan erbjuda. Då borde vi (sägs det) åka till ”vårt” sjukhus som ligger i Linköping.

    Men det är långt till Universitetssjukhuset i Linköping. Särskilt om det är bråttom far vi eller skjutsas vi till Höglandssjukuhuset i Eksjö. Region Östergötland betalar då för sjukresorna.
    Ibland räcker inte resurserna i Eksjö. Då händer det att patienten remitteras till Jönköping. Och då blir det problem.
    Ydres kommunledning tycker sig förstå att vår region skall betala för sjukresor till Jönköping om det finns en läkarremiss dit.
    Men detta fungerar inte i praktiken. På kort tid har jag fått höra om ett par fall då patienter själva fått betala för sjukresor till och från Jönköping trots att det funnits remiss från sjukhuset i Eksjö.
    Detta kan drabba vilken ydrebo som helst och bli rätt så dyrt. När jag tog upp saken vid kommunfullmäktiges sammanträde för några dagar sedan fick jag löfte om att kommunledningen skall kontakta regionen i denna fråga.
    En rättelse måste ske snart. För också vi är ju östgötar.

    Kom ihåg manifestationen för familjen på första maj i Linköping!

    Bengt Malm, ordf.
    28 april 2016