• 2016-05-13 Måste landsbygden tömmas?

    Det menar krönikören Johan Hakelius i Aftonbladet den 9 maj. För civilisationens skull ”krävs att vi tömmer landsbygden på folk och samlas i tätbebyggda områden. Det är så nära en självklarhet som det går att komma.”


    Den sanna civilisationen (Shatin i Hongkong).

    Så nu vet vi. Ydreborna är ociviliserade, mycket ociviliserade. Våra politiker försätter glesbygden ”i ekonomisk kris och måste brandskatta de stackare som bor kvar.” Visst känner vi igen oss? Hakelius menar att politikerna lovar oss ”sjukhus, simhallar och service i världsklass”.


    Ociviliserat (Norra Vi i Ydre).

    Ydre bör alltså tömmas. De som vill bli kvar kan få ”värdigt stå lite utanför civilisationen.” Men de flesta bör bo väldigt tätt. Andra föreslår att vi skall bygga på höjden. Det skapar närhet…


    Slöseri med utrymme (Vallvägen i Österbymo).

    I själva verket kommer kulturen från landet. Städerna är nybyggen, ganska enformiga och inte särskilt imponerande. Vad ser man där förutom sådant som människor tillverkat?


    Omodernt (hus vid Västergatan i Österbymo).

    Även invandrare finner sig alltmer till rätta i Ydre. Häromdagen undrade en av dem vad som gör att människor i allmänhet tycks trivas i Ydre.


    Varför slösa mark på grönytor (Park i Österbymo).

    Det som betyder något för oss är nog att det inte är trängsel här. Ändå är det nära till viktig service. Och det är nära till naturen.


    En annan av de omoderna gräsytorna i Österbymo.

    Det är så här man skall bo för att riktigt kunna andas och leva. På dagen ser vi det som växer. Och på natten kan vi se stjärnorna. Det är här civilisationen finns.

    Bengt Malm, ordf.
    13 maj 2016