• 2016-05-20 Ju mer vi är tillsammans

    Man har ännu inte hunnit ta beslut om sammanslagning av Sveriges regioner. Men redan nu berättar den ansvarige ministern att han vill tillsätta en utredning om kommunsammanslagningar. Det sägs att det bör finnas minst 30000 invånare i varje kommun.


    Ju mer vi är tillsammans, tillsammans, tillsammans…

    Sverige är som ett hus med många små och stora rum. Ministern vill slå samman en del av rummen för att det skall ”passa” den nya tiden.


    Somliga som får tag i en sådan stuga vill slå samman rummen.
    Ibland river man en bärande vägg. (Foto: Barbro Malm)

    Detta liknar vad en del moderna husköpare gör. De slår ut väggar. Ibland försvinner en bärande vägg (sådant har faktiskt hänt).
    I samhällsbygget Sverige finns många bärande väggar. Detta tycks inte bekymra ministern. Han har nämligen tidigare berättat att hans vision inte bara handlar om att skapa större enheter av samma slag. Nej, han vill göra om samhällsbygget helt. I så fall blir det den största förändringen sedan Gustav Vasas tid.
    Borde inte de som funderar på att riva och bygga om Sverige först skaffa sig erfarenhet av hur det går till att leda en kommun eller en region? Det finns ju faktiskt väldigt många i Sverige som kan det och får sina områden att fungera. Och det fungerar bättre än vad ”experterna” tror är möjligt. I Ydre gäller det på alla områden.

    Bengt Malm, ordf.
    20 maj 2016