• 2016-06-07 Behövs det poliser i Ydre?

    I Norrköping skall det bygges en skola som skall vara något extra, ja rent av ett föredöme. Den kommer att ha det senaste och det bästa av säkerhetsutrustningar. Det gäller att kunna förhindra eller åtminstone försvåra ett väpnat angrepp.
    Är det detta som behövs för att ett samhälle skall fungera? Ja, vad behövs det egentligen?


    Utsikt från Lagberget på Island. Här samlades förr Alltinget.
    ”Land skall med lag byggas.”

    Nyligen hade jag tillfälle att besöka Island tillsammans med en grupp från Ydre med omnejd. På Lagberget (Lögberg) fick vi höra berättelsen om hur man redan 930 inrätta ett Allting som stiftade öns lagar. Men man hade ingen regering och inga andra myndigheter som kunde se till att lagarna efterlevdes. I längden gick det inte utan landets frihet gick förlorad.
    Dagens Island har såväl regering som alla myndigheter som nutida stater har. Naturligtvis har man också en poliskår. På uniformerna står det isländska ordet för polis nämligen Lögreglan, som betyder Lagstyret. Valspråket är ”Land skall med lag byggas”. Det är för att lagen skall efterlevas som vi måste ha poliser.
    Visserligen stod det i en av våra landskapslagar att om alla gjorde rätt skulle det inte behövas lagar. Tyvärr är det inte såväl.
    Hur är det i Ydre? Även i vår lugna vrå behövs ibland poliser. Även i den bästa av världar (dvs Ydre) kan en och annan känna oro.
    Därför har polisen just nu medborgardialoger i Ydre. När detta skrivs återstår två.
    Ryzätra i Rydsnäs måndag den 13 juni kl. 18.30
    Församlingshemmet i Österbymo tisdag den 14 juni kl. 18.30

    Också här i Sverige gäller det att land skall med lag byggas. Det har tagit sin tid. Vi har just firat nationaldagen. Den 6 juni 1523 proklamerade riksdagen landets oberoende genom att låta Sverige få en egen ordinarie statschef (det hade inte hänt på ett halvt århundrade). Det har nu nästan gått 500 år av samhällsbyggande så att vi kunnat få det land som vi är stolta över.

    Bengt Malm, ordf.
    7 juni 2016